Prosta krucha szarlotka orkiszowa razowa z korzenną nutą

Szarlotka (tym razem krucha szarlotka orkiszowa :)) to ciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)).

W moim domu najczęściej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała razowa (z mąką orkiszową pełnoziarnistą) szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu).

Zrobienie tego prostego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru – naturalnie słodki :)). Można też wykorzystać świeże i zetrzeć na tarce – zdrowa i szybka szarlotka gotowa 🙂

Prosta krucha szarlotka orkiszowa razowa z korzenną nutą

Składniki na szarlotkę

3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego

2-3 jajka (w zależności od wielkości)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g masła

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie)

mus jabłkowy – u mnie był to 1 duży słoik – 900 ml i jeden średni – ok. 400 ml

Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozprowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze 😉

krucha szarlotka orkiszowa razowa - prosty przepiskrucha szarlotka orkiszowa razowakrucha szarlotka orkiszowa razowa

Podziel się

7 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *