Biszkopt jaglany dwukolorowy (z karobem, bez cukru i glutenu)

Biszkopt jaglany dwukolorowy – na odmianę od zwykłych pszennych biszkoptów lub dla osób, które nie używają tradycyjnej mąki pszennej do wypieków.

Najczęściej piekę biszkopty orkiszowe z mąki pełnoziarnistej, ale tym razem chciałam wypróbować coś innego i upiekłam wersję jaglaną w nowej foremce (chcąc sprawdzić, jak wyjdzie ;)). 2/3 ciasta są jasne, a do części dodałam karob i przyprawę korzenną, więc kotek wyszedł łaciaty 😉 Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek.

Sprawdź inne przepisy z mąką jaglaną

Biszkopt jaglany dwukolorowy

Biszkopt jaglany dwukolorowy w formie kotka

Składniki na biszkopt

3 jaja

3 łyżki ksylitolu

2 łyżki maki ziemniaczanej

3 łyżki mąki jaglanej

1/2 łyżeczki karobu

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Jak zrobić biszkopt jaglany

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol, nadal ubijając. Do masy białkowej dodać żółtka nadal ubijając.

Mąki przesiać przez sitko i partiami dodawać do masy mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 2/3 ciasta przelać do foremki, do reszty wmieszać karob i przyprawę korzenną, a następnie wylać do foremki.

Ciasto piec w temperaturze 160 stopniach do suchego patyczka (około 30-35 minut).

Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 cm na blat kuchenny razem z tortownicą. Na koniec ciasto odstawić do ostudzenia.

inspiracja

Biszkopt jaglany dwukolorowy

Foremka silikonowa kot na biszkopt jaglany

Podziel się

12 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *