Biszkopt jaglany dwukolorowy – na odmianę od zwykłych pszennych biszkoptów lub dla osób, które nie używają tradycyjnej mąki pszennej do wypieków.
Najczęściej piekę biszkopty orkiszowe z mąki pełnoziarnistej, ale tym razem chciałam wypróbować coś innego i upiekłam wersję jaglaną w nowej foremce (chcąc sprawdzić, jak wyjdzie ;)). 2/3 ciasta są jasne, a do części dodałam karob i przyprawę korzenną, więc kotek wyszedł łaciaty 😉 Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek.
Sprawdź inne przepisy z mąką jaglaną
Biszkopt jaglany dwukolorowy
Składniki na biszkopt
3 jaja
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki mąki jaglanej
1/2 łyżeczki karobu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Jak zrobić biszkopt jaglany
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol, nadal ubijając. Do masy białkowej dodać żółtka nadal ubijając.
Mąki przesiać przez sitko i partiami dodawać do masy mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 2/3 ciasta przelać do foremki, do reszty wmieszać karob i przyprawę korzenną, a następnie wylać do foremki.
Ciasto piec w temperaturze 160 stopniach do suchego patyczka (około 30-35 minut).
Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 cm na blat kuchenny razem z tortownicą. Na koniec ciasto odstawić do ostudzenia.
Urocza foremka – takie ciasto spodobałoby się wnuczce mojej cioci, która ma hopla na punkcie kotów 🙂 Gdzie ją zakupiłaś?
W Auchan 🙂
Wygląda wspaniale, a do tego podoba mi się jego skład – robiłam kiedyś biszkopt na mące jaglanej i wyszedł bardzo udany ;))
Świetny pomysł! 🙂
Wygląda pięknie! A jaki prosty skład – super! 🙂
Jaki uroczy <3
Śliczny kotek 🙂
ale cudo!
JAki uroczy 😀
super ten kotek, moje dziecko na pewno byłoby zachwycone kształtem ciasta, a mama jest zachwycona jego składem:)
Ale pyszna kicia 😀
Świetny kształt! 🙂