Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami

Lekkie i smaczne ciasto na jesień – biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami. Idealna propozycja do aromatycznej kawy 🙂

Ciasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają 😉 W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie 🙂

Zobacz także inne ciasta z biszkoptem w roli głównej

Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami

Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami

Składniki na biszkopt

3 duże jajka

1/3 szklanki ksylitolu

3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/5 szklanki gorącej wody

szczypta soli

Jak przygotować biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Żółtka roztrzepać z gorącą wodą i wlać do białek, nadal miksując na wysokich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

Składniki na wierzch ciasta

1 budyń śmietankowy

500 ml mleka

1/2 laski wanilii

3 łyżki ksylitolu

2 duże, czerwone jabłka

1 galaretka pomarańczowa

250 ml wody

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń wylać na przestudzony biszkopt. 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z galaretką, a następnie wylać na warstwę budyniową. Na koniec schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Lekki biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami

Lekkie ciasto biszkoptowe z warstwą jabłek i budyniem

Podziel się

8 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *