Delikatny biszkopt z karobem i masą serową bez cukru

Ciasto z lekką masą? Delikatny biszkopt z karobem i masą serową bez cukru 🙂 To bardzo proste ciasto, które wygląda jak torcik, a jest bardzo lekkie i kremowe.

Dzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu – delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować 🙂

Sprawdź też inne pomysły na ciasta biszkoptowe

Delikatny biszkopt z karobem i masą serową bez cukru

Delikatny biszkopt z karobem i masą serową

Biszkopt: z tego przepisu

Składniki na krem

550 g kremowego serka twarogowego

2-3 łyżki ksylitolu

0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii

1/4 szklanki mleka skondensowanego

4 listki żelatyny

3 łyżki mleka

Jak przygotować ciasto

Serek z ksylitolem umieścić w misie miksera i ucierać przez kilka minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym.

Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę – resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).

Biszkopt puszysty z masą serową

Biszkopt z masą twarogową i lekką posypką

Podziel się

8 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *