Prosty deser z musem jabłkowym i budyniem (bez cukru)

Czasami potrzebuję zrobić jakiś szybki deser z musem jabłkowym bez pieczenia. Dzisiaj wykorzystałam upieczone ciasto, pokruszyłam na drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy.

Myślę, że taki deser szarlotkowy można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki 😉 Standardowo nie użyłam cukru – budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie cukru nie ma 🙂 Oczywiście możecie wykorzystać dowolne ciasto do wykonania pierwszej warstwy lub pokruszyć jakieś dobre ciasteczka 😉

Prosty deser z musem jabłkowym i budyniem (bez cukru)

kilka kromek domowego ciasta (ja użyłam bezglutenowego z karobem i bananami)

500 ml mleka

2 łyżki ksylitolu

1 opakowanie budyniu śmietankowego

słoiczek domowego musu jabłkowego

ekspandowane ziarna zbóż do dekoracji

Mleko przelać do garnka, zostawiając około pół szklanki do wymieszania składników. Zagotować, a proszek budyniowy i ksylitol zmieszać z pozostawioną porcją zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie pokruszyć ciasto i przełożyć do pucharków lub wybranych naczyń (u mnie wyszło 6 porcji). Na warstwę ciasta wylać budyń, a następnie mus jabłkowy. Udekorować ekspandowanymi ziarnami zbóż lub posypać cynamonem.

Prosty deser z musem jabłkowym i budyniem bez cukruProsty deser z musem jabłkowym i budyniem bez cukruProsty deser z musem jabłkowym i budyniem bez cukruProsty deser z musem jabłkowym i budyniem bez cukruProsty deser z musem jabłkowym i budyniem bez cukruProsty deser z musem jabłkowym i budyniem bez cukru

Podziel się

32 komentarze

  1. Wygląda przepysznie, ale ja bym to wszystko zjadła oddzielnie – najpierw ciasto, a potem budyń 😉 Dawno już nie robiłam budyniu, muszę to zmienić ;))

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *