Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru)

W środę pokazywałam na insta stories moje tegoroczne przetwarzanie truskawek i postanowiłam podzielić się przepisem na blogu, bo obie wersje (tak, będzie jeszcze jedna bezcukrowa ;)) pozytywnie przeszły testy słodyczy i dostały rekomendację 😀

Przetwory z dodatkiem popularnych mieszanek (fixów) według mnie są bez sensu, bo podobne można kupić w sklepie przez cały rok. Dlatego właśnie od kilku lat moją bazą do dżemów jest czysta pektyna, a słodzę wszystkim innym oprócz cukru 😉 Raz wypróbowałam też dodanie soku jabłkowego i od tej pory większość przepisów go zawiera. Do tych truskawek dorzuciłam ziarenka z wanilii i aromat ładnie wkomponował się w całość. Nawiasem mówiąc, ostatnio oglądałam w sklepie „cukier żelujący ze stewią” (słodkie i mniej kalorii…) i na pierwszym miejscu w składzie znalazłam… Cukier 😉 Glikozydy stewiolowe były na przedostatnim miejscu, tuż za konserwantem. Bardzo zdrowo, bardzo dietetycznie.

Wracając do przepisu – u mnie wersja z ksylitolem, słodka i pyszna esencja lata, w sam raz do kanapek, gofrów i ciast 🙂

Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru)

7 słoiczków

1 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu)

15 g pektyny

250 ml soku jabłkowego świeżego

1 laska wanilii

250 g ksylitolu

1 łyżka soku z cytryny

Truskawki umieścić w garnku (jeśli są większe, można przekroić), zalać sokiem jabłkowym i zagotować. Pektynę wymieszać dokładnie z 100 g ksylitolu, wsypać do gotujących się truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka wanilii, gotować przez około 5-10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać resztę ksylitolu i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec wlać sok z cytryny, wymieszać i wyłączyć palnik. Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolemDżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolemDżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem

Podziel się

52 komentarze

  1. Ciekawa receptura 🙂
    Ja z truskawek dżemów nie robię, wolę je zamrozić, a dżemy robię tylko z tych owoców, które nie wymagają żadnych dodatków 😉

  2. Truskawki kocham miloscia bezgraniczna, a od jakiegos czasu do wypiekow uzywam tylko ksylitolu, wiec przepis dla mnie idealny. Nie wpadlam natomiast na dodawanie soku jablkowego, swietny pomysl! Taki przepis zachowuje lato w sloiku na zimowe dni 🙂

    • Pektyna to naturalny zagęstnik dodawany do dżemów. Dzięki niej mają taką żelową konsystencję. Najczęściej uzyskiwana z jabłek, występuje naturalnie w owocach 🙂 Ksylitol – cukier brzozowy, zdrowy zamiennik cukru białego.

  3. Tam gdzie kot i zdrowe żywienie, tam i ja! Dżem wygląda pysznie, a ja nie mogę cukru. Muszę zmienić nawyki żywieniowe, więc poszukuję inspiracji – zostaję! 🙂

  4. Przepis bardzo mi się przyda, bo właśnie przymierzam się do podobnego dżemu, ale truskawkowo-rabarbarowego. Zamiast cukru użyję ksylitolu, a w przyszłości spróbuję zrobić wersję z daktylami.

    • Miło mi bardzo, dzięki! 🙂 Może kiedyś się uda jakieś śniadanie zorganizować 😀 Na pewno trafiłyście na ten wynalazek w sklepie, bo chyba od zeszłego roku jest w sprzedaży, cudo! 😀

  5. Droga Pani ksylitol wcale nie jest takim dobrym zamiennikiem naturalnego cukru, nie wprowadzajmy ludzi w błąd!Ksylitol jest syntetycznie (chemicznie) wytwarzanym słodzikiem i chociaż nie jest dla ludzi toksyczny to go nie trawimy!

    • Drogi Panie, ksylitol pozyskiwany jest naturalnie z kory brzozy. Bardzo proszę poczytać o korzyściach związanych z zamianą białego cukru właśnie na cukier brzozowy. Mam na myśli oczywiście oryginalny, fiński, brzozowy.

  6. Zrobiłam ! Wspaniały przepis 🙂 zmniejszyłam trochę ilość ksylitolu bo miałam wyjątkowo słodkie owoce i dałam trochę mnie soku. Rewelacja! Pachnące wanilia truskawki dla mojego małego cukrzyka !

  7. Nie lubię truskawek, ale zrobię taki z malinami i imbirem 🙂 Od lat zabieram się za drzemy i jak zawsze nic z tego nie wychodziło, bo jak widziałam ile trzeba dać cukru to mi się odechciewało, ale z ksylitolem zrobię 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *