Są dwa ciasta, które chyba nigdy mi się nie znudzą i pasują na każdą okazję – sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować.
Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie to propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę 🙂
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie
Łaciaty biszkopt:
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół
1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka karobu w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić.
Warstwa budyniowa:
1 duży budyń na 3/4 l mleka
3 łyżki ksylitolu
750 ml mleka
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu – w części mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny.
Warstwa jabłkowa:
1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l)
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
350 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.
Udekorować ciasto stokrotkami.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą
Ten spód jest uroczy 🙂
Dziękuję 🙂
Cudownie wygląda taka różowiutka! 🙂
cieszę się, że się podoba 🙂
Taka radosna ta szarlotka, jak wiosna i z pewnością pyszna :-).
Nikt nie narzekał 😀
Ślicznie kolorowa i warstwowa szarlotka 😀 Musi smakować świetnie 🙂
dziękuję 🙂
Zaprosił mnie na Twojego bloga tytuł, ponieważ uwielbiam koty! Sama mam kotka już ponad 15 lat!
Szarlotka wygląda przepysznie, jak ja uwielbiam słodkości!
W takim razie coś nas łączy 😉
Ma przepiękny kolor, zjadłabym chętnie:)
dziękuję za miłe słowa 🙂
uwielbiam szarlotki, pysznie wygląda 🙂
Ja też uwielbiam 🙂 Dziękuję bardzo!