Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie

Są dwa ciasta, które chyba nigdy mi się nie znudzą i pasują na każdą okazję – sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować.

Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie to propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę 🙂

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie

Łaciaty biszkopt:

2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół

1/8 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju

1 czubata łyżeczka karobu w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić.

Warstwa budyniowa:

1 duży budyń na 3/4 l mleka

3 łyżki ksylitolu

750 ml mleka

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu – w części mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny.

Warstwa jabłkowa:

1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l)

2 galaretki o smaku czarnej porzeczki

350 ml wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

Udekorować ciasto stokrotkami.

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcieWiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcieWiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie

Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą

Wielkanocne wypieki z Delectą
Podziel się

14 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *