Wegańska babka z karobem na oliwie

Zakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie wegańska babka z karobem na oliwie, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. 

A że czas już typowo świąteczny to chciałabym (razem z moim futrzatym towarzyszem oczywiście ;)) życzyć wszystkim Wesołych Świąt 🙂

Wegańska babka z karobem na oliwie

1,5 szkl. mąki orkiszowej razowej

1/2 szkl. ksylitolu

szczypta soli morskiej

3 łyżki karobu

1 łyżeczka sody

1/3 szkl oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 szkl. wody

skórka otarta z 1 cytryny

Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.

źródło przepisu

Wegańska babka z karobem na oliwieWegańska babka z karobem na oliwieWegańska babka z karobem na oliwieWegańska babka z karobem na oliwie

Podziel się

26 komentarzy

  1. Bardzo ładnie przyozdobiłaś tę babkę 🙂 Tak bardzo wiosennie. Szkoda tylko, żeby pogoda w czasie świąt nie była adekwatna do tej babki, przynajmniej na zachodzie Polski.
    Ciekawy przepis.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *