Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem

Po długiej przerwie z wykorzystywaniem w przepisach amarantusa znowu wyszperałam przepis w moim folderze (do końca życia nie zrobię tego wszystkiego, co tam zapisałam). Często widziałam ciasteczka z poppingiem i miałam ochotę je zrobić, ale akurat w domu nie miałam tego głównego składnika. Tym razem wypróbowałam amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem, które u mnie w domu cieszą się dużą popularnością 😀

Te są bardzo delikatne i puszyste, mimo że nie zawierają proszku do pieczenia. Bez cukru i mąki, więc można je jeść na diecie bezglutenowej.

Niestety porcja na amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem nie jest zbyt duża, więc najlepiej zróbcie je podwójnie, bo szybko znikają 😉

Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem

około 12 ciastek

1 szklanka amarantusa ekspandowanego

ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka miodu

1-2 łyżki ksylitolu

1 jajko

1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajko roztrzepać i połączyć łyżką ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciastka w formie kulek (masa może być trochę lepiąca, co jakiś czas najlepiej moczyć dłonie) i lekko spłaszczać. Włożyć do piekarnika i piec około 8-10 minut. Wystudzić na kratce.

źródło przepisu

Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonemAmarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem
Podziel się

9 komentarzy

  1. Świetnie wyglądają. Z pewnością taki przysmak zrobiłby furorę przy podejmowaniu gości. Zawsze to fajnie wyciągnąć swój wypiek i pochwalić się!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *