Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem, migdałami i kardamonem

Ciasto z rabarbarem kojarzy mi się ze skandynawskimi przepisami, a że w ogródku rabarbar bardzo się rozrósł to postanowiłam poszukać jakiegoś fajnego, razowego i zdrowego ciasta.

Uwielbiam eksperymenty z mąką orkiszową, chociaż do przepisu podeszłam trochę sceptycznie – kilka razy zamieniałam już normalną mąkę na razową w przepisach na jogurtowe ciasta i niestety nie wychodziło. Tutaj oryginalny przepis jest na pełnoziarnistej mące i muszę przyznać, że orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem wyszło świetne, wyrosło puszyste i lekkie, ale jednocześnie jest sycące. I oczywiście rabarbarowe, z dodatkiem płatków migdałowych, o delikatnym, korzennym aromacie 🙂

Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem, migdałami i kardamonem

ok. 350 g rabarbaru

130 g ksylitolu

3 jajka

100 ml delikatnej oliwy / oleju

80 ml jogurtu

250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej

1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu

+ płatki migdałowe do posypania

Piekarnik rozgrzać do 180°.

Owoce umyć i osuszyć, rabarbar pokroić na kawałki, truskawki odszypułkować (jeśli są duże przekroić na pół).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (i – ewentualnie – przyprawami). Jajka bardzo dobrze utrzeć z cukrem (u mnie trwa to ok. 5 minut), następnie powoli dodawać oliwę / olej i po dokładnym wymieszaniu / zmiksowaniu (na wolnych obrotach) dodawać na przemian mąkę i jogurt (ok. 1/3 mąki– wymieszać – 1 łyżka jogurtu – wymieszać – 2-3 łyżki mąki, itd.), stale miksując, jednak nie za długo. Gdy ciasto jest już starannie wymieszane, przełożyć je do wyłożonej papierem lub natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki, wierzch posypać mielonymi migdałami (można pominąć), nałożyć owoce i ewentualnie posypać je 1-2 łyżkami cukru z dodatkiem cynamonu lub wanilii / tonki czy imbiru, a następnie płatkami migdałowymi. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

inspiracja

Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem, migdałami i kardamonemOrkiszowe ciasto razowe z rabarbarem, migdałami i kardamonemOrkiszowe ciasto razowe z rabarbarem, migdałami i kardamonem

Przepis dodaję do akcji Skandynawskie lato 2016
Podziel się

15 komentarzy

  1. Tylko się zajadać, mogę kawałek? 😉
    Ja trochę żałuję, że w tym roku tak mało rabarbaru pojadłam. Na działce mojej Mamy też rośnie, ale jest jeszcze młody i nie było aż tak dużo.

    • Oczywiście, częstuj się 😉 U mnie wsadzony był rok temu i tak wystrzelił, że jest bardzo duży 😀 Zastanawiam się, co zrobić z resztą, bo jeszcze go trochę rośnie.

  2. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Orkisz jest bardzo popularny w Skandynawii. Jesienią ubiegłego roku szalałam z wypiekami z jego udziałem w jesiennej edycji akcji, do której już serdecznie zapraszam. A tymczasem już dziś na blogu pojawi się podsumowanie akcji Skandynawskie lato 2016 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *