Makrela pieczona w piekarniku z ziemniakami

Ta ryba jest mi znana przede wszystkim w wersji wędzonej, ale tym razem inna wersja – makrela pieczona z piekarniku 🙂

Ostatnio jednak trafiłam na świeże płaty tej ryby i stwierdziłam, że muszę spróbować jej w innej postaci. Żeby nie było nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko 😉

Sprawdź też inne przepisy na obiad

Makrela pieczona w piekarniku z ziemniakami

Makrela pieczona w piekarniku z ziemniakami

Składniki na obiad

świeże płaty/filety z makreli

sól, pieprz, koperek, suszona cebula

6-7 średniej wielkości ziemniaków

ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek)

płaska łyżka oleju kokosowego

Jak przygotować makrelę pieczoną w piekarniku

Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem, cebulką i koperkiem. Umieścić płaty w torebce do pieczenia, najlepiej nie układać ich jeden na drugim. Zamknąć torebkę, nakłuć i odstawić na blaszce.

Jak przygotować ziemniaki

Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w osobnej torebce do pieczenia, dodać zioła i olej kokosowy. Zamknąć torebkę, dobrze wstrząsnąć, aby rozprowadzić przyprawy po ziemniakach, nakłuć kilku miejscach i położyć na blaszce. Ziemniaki piec w 180 stopniach około 30-35 minut, a rybę 10-15 minut.

Makrela pieczona w piekarniku z ziemniakami

Makrela upieczona w piekarniku z ziemniakami

Makrela na obiad pieczona w piekarniku

Podziel się

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *