Delikatny biszkopt z mąki kokosowej z kremem i jeżynami bez cukru

Dzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu 😉 Delikatny biszkopt z mąki kokosowej z kremem i jeżynami idealnie nadaje się na lato i można wykorzystać właściwie wszystkie owoce sezonowe. Moje ciasto z jeżynami jest na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy (a przy tym jest bardzo wydajna i przepyszna!).

Krem bez cukru jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka 😉

P.S. To już setny post na Fitkocie! 🙂

Delikatny biszkopt z mąki kokosowej z kremem i jeżynami bez cukru

tortownica 24 cm

Biszkopt z mąki kokosowej:

4 jajka

4 łyżki ksylitolu

40 g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Krem:

150 g serka mascarpone

150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha)

3 łyżki ksylitolu

2 listki żelatyny

1 łyżeczka mąki kokosowej

świeże owoce (maliny, jeżyny)

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje, wyłożyć go na przestudzony biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Udekorować świeżymi owocami.

Delikatny biszkopt z mąki kokosowej z krememDelikatny biszkopt z mąki kokosowej z krememDelikatny biszkopt z mąki kokosowej z krememDelikatny biszkopt z mąki kokosowej z kremem

Podziel się

21 komentarzy

  1. Wow piękny Ci ten biszkopt wyszedł, najpierw myślałam, że to tarta, a biszkopt to nawet fajniej 😀 I z moim ulubionym kremem :> Ja go do ciasta marchewkowego często wykorzystuję 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *