Dzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu 😉 Delikatny biszkopt z mąki kokosowej z kremem i jeżynami idealnie nadaje się na lato i można wykorzystać właściwie wszystkie owoce sezonowe. Moje ciasto z jeżynami jest na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy (a przy tym jest bardzo wydajna i przepyszna!).
Krem bez cukru jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka 😉
P.S. To już setny post na Fitkocie! 🙂
Delikatny biszkopt z mąki kokosowej z kremem i jeżynami bez cukru
tortownica 24 cm
Biszkopt z mąki kokosowej:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Krem:
150 g serka mascarpone
150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha)
3 łyżki ksylitolu
2 listki żelatyny
1 łyżeczka mąki kokosowej
świeże owoce (maliny, jeżyny)
Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje, wyłożyć go na przestudzony biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Udekorować świeżymi owocami.
Jud, ależ delikatne są te Twoje wypieki. Super!
Takie ciasto to poezja i jeszcze do tego te jezyny
jak wspaniale wygląda,mniam:)
W jakich proporcjach dodać żelatynę sypka? Nie mam listków.
Wspaniały deser! Skusiłabym się na nie jedną porcyjkę! 🙂
Wygląda jak obłoczek 🙂
Gratuluję setki 🙂 Piękny torcik by to uczcić 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Świetny przepis- pycha!
Podobną tartę z jeżynami robiłyśmy ale na biszkopcie też musi być przesłodko 😀
Wspaniała propozycja na deser 🙂
Wspaniała propozycja na deser 🙂
Wygląda fantastycznie 🙂
I gratuluję 100 wpisu 😉
Dziękuję! <3
pięknie wygląda 🙂
Wow piękny Ci ten biszkopt wyszedł, najpierw myślałam, że to tarta, a biszkopt to nawet fajniej 😀 I z moim ulubionym kremem :> Ja go do ciasta marchewkowego często wykorzystuję 🙂
Oj tak, do marchewkowego to tylko twarożkowy 😀
Jak wysoki jest biszkopt?
Mniej więcej 2 cm
Bardzo, ale to bardzo przemawia do mnie wersja takiego biszkoptu 🙂
[…] czas na bezglutenowe ciasto ze świeżymi figami. Ostatnio często eksperymentuję z mąką kokosową i póki co zauważam same zalety jej […]