Proste chipsy z jarmużu

Jeśli lubicie sobie pochrupać, ale jednocześnie dbacie o to, by jeść zdrowo to dzisiejszy przepis na proste chipsy z jarmużu powinien wam się spodobać 🙂

Ja dość długo zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu. Zwykle jarmuż przygotowywałam do obiadu i zapomniałam o chipsach. W końcu nadszedł ten czas i upiekłam chipsy z jarmużu 😉 Chrupkość jest całkiem w porządku, a smak zależy od przypraw, jakich użyjecie. U mnie była to lekko pikantna mieszanka paprykowa. Trzeba tylko pilnować, żeby ich nie przepiec 😉

Proste chipsy z jarmużu

Przepis na proste chipsy z jarmużu
Składniki
  • opakowanie ciętego jarmużu
  • ulubione przyprawy: papryka słodka lub ostra, zioła, szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki oliwy

Jak zrobić proste chipsy z jarmużu

Jarmuż umyć i osuszyć, usunąć łodygi, umieścić w misce i wymieszać z oliwą i przyprawami. Rozłożyć równomiernie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach około 5-7 minut (najlepiej kontrolować stopień pieczenia).

Proste chipsy z jarmużu

11 komentarzy

  1. Chyba wrzuciłam ostatnie resztki jarmużu do koktajlu :D. Chipsy muszą poczekać ;).

  2. Nigdy nie jadłam jarmużu, więc takie chipsy do ciekawy pomysł aby go przygotować 🙂

  3. Slyszalam o tym pomysle, ale jeszcze nie probowalam 🙂 mysle, ze w tej formie bardzo by mi pasowal.

  4. Nie znam jarmużu kompletnie – wstyd!
    A takie czipsy wygladaja bardzo zachęcajaco…
    🙂

  5. Jarmuż miałam dzisiaj w lunchu 🙂 Muszę znowu zrobić chipsy – dawno nie robiłam, a bardzo je lubię 🙂

  6. Miałam podobnie, też długo zwlekałam z przygotowaniem chipsów z jarmużu, a potem żałowałam, bo wychodzą przepyszne i mega chrupiące 🙂

  7. Kuszą nas już od dawna ale jakoś nigdy nie możemy się zebrać żeby je zrobić 😛

  8. Ten przepis to istne cudo 🙂 Muszę spróbować <3

  9. Kusza mnie te chipsy. Wiele osob juz mi mowilo ze sa wyśmienite:)

Leave a Reply