Jeśli lubicie sobie pochrupać, ale jednocześnie dbacie o to, by jeść zdrowo to dzisiejszy przepis na proste chipsy z jarmużu powinien wam się spodobać 🙂
Ja dość długo zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu. Zwykle jarmuż przygotowywałam do obiadu i zapomniałam o chipsach. W końcu nadszedł ten czas i upiekłam chipsy z jarmużu 😉 Chrupkość jest całkiem w porządku, a smak zależy od przypraw, jakich użyjecie. U mnie była to lekko pikantna mieszanka paprykowa. Trzeba tylko pilnować, żeby ich nie przepiec 😉
Proste chipsy z jarmużu
Składniki
- opakowanie ciętego jarmużu
- ulubione przyprawy: papryka słodka lub ostra, zioła, szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki oliwy
Jak zrobić proste chipsy z jarmużu
Jarmuż umyć i osuszyć, usunąć łodygi, umieścić w misce i wymieszać z oliwą i przyprawami. Rozłożyć równomiernie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach około 5-7 minut (najlepiej kontrolować stopień pieczenia).
Chyba wrzuciłam ostatnie resztki jarmużu do koktajlu :D. Chipsy muszą poczekać ;).
Nigdy nie jadłam jarmużu, więc takie chipsy do ciekawy pomysł aby go przygotować 🙂
Slyszalam o tym pomysle, ale jeszcze nie probowalam 🙂 mysle, ze w tej formie bardzo by mi pasowal.
Nie znam jarmużu kompletnie – wstyd!
A takie czipsy wygladaja bardzo zachęcajaco…
🙂
Świetny pomysł!
Robiłam, polecam 🙂
Jarmuż miałam dzisiaj w lunchu 🙂 Muszę znowu zrobić chipsy – dawno nie robiłam, a bardzo je lubię 🙂
Miałam podobnie, też długo zwlekałam z przygotowaniem chipsów z jarmużu, a potem żałowałam, bo wychodzą przepyszne i mega chrupiące 🙂
Kuszą nas już od dawna ale jakoś nigdy nie możemy się zebrać żeby je zrobić 😛
Ten przepis to istne cudo 🙂 Muszę spróbować <3
Kusza mnie te chipsy. Wiele osob juz mi mowilo ze sa wyśmienite:)