Nie jestem wielką fanką burgerów, ale bardzo lubię wymyślać ciekawe i zaskakujące rozwiązania 🙂
Rzadko używam w kuchni dużych pieczarek Portobello, ale wpadł mi do głowy pewien pomysł na wiosenne i świeże danie. Postanowiłam wykorzystać pieczarkowe kapelusze do zrobienia podstawy burgera – tak, to nie jest żadna bułka 😉
Wnętrze mojego nietypowego burgera wypełnia warstwa z tuńczykiem i ulubione warzywa. Wszystko przygotowałam tak, aby składniki zachowały jak najwięcej smaku i aromatu, a udało się to osiągnąć przez gotowanie na parze. Całość jest lekka, kolorowa i wiosenna, a do tego moje danie jest bezglutenowe. Mam nadzieję, że taka nafaszerowana zdrowymi składnikami „bułka” wam się spodoba 😉
A jeśli lubicie eksperymentować z tuńczykiem tak, jak ja – puśćcie wodze fantazji i koniecznie weźcie udział w konkursie #MasterTuńczyk 🙂
Pieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywami
2 porcje
4 duże pieczarki Portobello
1 mała puszka tuńczyka Princes w sosie własnym
2 jajka
3 łyżki płatków jaglanych
zioła prowansalskie, koperek
sól, pieprz
2 małe cebule
ulubione warzywa: brokuł, marchew, pomidor
Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić widelcem. Cebulę drobno posiekać i dodać do ryby. Wbić jajka, wsypać płatki, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i formować dość duże burgery. Ugotować na parze przez około 20 minut razem z warzywami i pieczarkami. Po tym czasie złożyć burgery i podawać oprószone solą i pieprzem, udekorować siemieniem lnianym.
Bardziej tradycyjna wersja: pieczarki przygotować na grillu razem z warzywami, burgery z tuńczyka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Przepis bierze udział w akcji Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes
Fajnie to wymyśliłaś 😀 Pieczarki jako buła i do tego tuńczyk musi ciekawie smakować 🙂
Dzięki! 🙂
Och wygląda super! Tuńczyka princes mam, resztę składników też, będę próbować 🙂
Powodzenia! 🙂
Bardzo pomysłowa ta przekąska!
Dziękuję 🙂
Świetny pomysł! Muszę unikać bułek, więc taka propozycja jest w sam raz dla mnie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pomysł jest fantastyczny i wygląda to niezwykle ciekawie i apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Ale bym sobie takiego burgera zjadl. Tez lubie eksperymentowac z jedzeniem, ale to jestem przekonany, ze posmakowaloby mi na tyle, ze zagosciloby na stale w moim menu 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Świetny przepis. Jeszcze o takich burgerach nie słyszałam, a więc chętnie je przygotuję. Uwielbiam tuńczyka z tej firmy. 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo ciekawy przepis !Dziękuję za i inspiracje 😉
Dziękuję i mam nadzieję, że zasmakuje 🙂
Genialny przepis! Większość składników mam w kuchni, więc nie zostaje mi nic innego, jak dokupić resztę i je zrobić! 🙂
Polecam! 🙂
Bardzo ciekawi mnie smak pieczarek i tuńczyka z puszki.
Takie ,burgery’ z pieczarek zamiast bułki już gdzieś w internecie widziałam z wegańskim środkiem.
Tuńczyk wychodzi dość łagodny, bo jest w towarzystwie innych dodatków 🙂
Fajny pomysł! I ślicznie się prezentuje! 🙂 chętnie wykorzystam inspirację 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Świetne połączenie! Muszę zrobić takie u siebie 🙂
Polecam 🙂
Wybieram wersję z grillowanymi pieczarkami 😉 super pomysł!
Dziękuję! 🙂
Nie wpadłabym na to!Super pomysł, fajnie sie prezentuje! Idealny w sama raz na raz!
Dziękuję bardzo 🙂
Fantastyczny pomysł! A ja się zastanawiałam co to za bułka 😀
Na pewno wypróbuję jak to dzieło smakuje :*
Bardzo się cieszę 🙂
Jaka świetna jasna bułeczka. Pomysłowe jest też wykorzystanie płatków jaglanych. To już nie fast food, ale slow food 😉
O tak! 🙂
Ale hit! Za pomysł nagroda gwarantowana
Za duża konkurencja niestety 😉
Uwielbiam takie blogi z jedzeniem, przepisami i gotowaniem 😀 Zawsze jak oglądam zdjęcia tych produktów to potem robię się głodna 😀
http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/05/drzwi-na-zachod-mohsin-hamid.html
Bardzo się cieszę! 🙂
Widziałam że teraz na potęgę wstawiają niektórzy te przepisy. Ale niektóre są średnie a ten wygląda świetnie. Choć nie wiem jeszcze jak smakuje 😀
Zapewne w ramach akcji 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂
Robiłam kiedyś bardzo podobne i mega nam smakowały!
O, super 🙂
Mmmm samo zdrowie. Muszę spróbować. Koniecznie z tym tuńczykiem? 😀
Można bez 😉
Mój mąż szaleje za burgerami. Ciekawe jak zareaguje na taką wersję. Trzymam mocno kciuki za wygraną w princes. Daj znać jak posżło.
Niestety się nie udało, ale cóż 😉
pieczarki i tuńczyk to super para – w ogóle grzyby i ryby żadko są łączone a szkoda bo to super połącznie, mam nadzieję że coś wygrałaś :)))
Niestety się nie udało 😉
Ale szkoda bo na prawdę kreatywny przepis…
Tak to już jest 😉