bezglutenowe | wytrawnie

Pieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywami

22 maja 2018

42 komentarze

Nie jestem wielką fanką burgerów, ale bardzo lubię wymyślać ciekawe i zaskakujące rozwiązania 🙂

Rzadko używam w kuchni dużych pieczarek Portobello, ale wpadł mi do głowy pewien pomysł na wiosenne i świeże danie. Postanowiłam wykorzystać pieczarkowe kapelusze do zrobienia podstawy burgera – tak, to nie jest żadna bułka 😉

Wnętrze mojego nietypowego burgera wypełnia warstwa z tuńczykiem i ulubione warzywa. Wszystko przygotowałam tak, aby składniki zachowały jak najwięcej smaku i aromatu, a udało się to osiągnąć przez gotowanie na parze. Całość jest lekka, kolorowa i wiosenna, a do tego moje danie jest bezglutenowe. Mam nadzieję, że taka nafaszerowana zdrowymi składnikami “bułka” wam się spodoba 😉

A jeśli lubicie eksperymentować z tuńczykiem tak, jak ja – puśćcie wodze fantazji i koniecznie weźcie udział w konkursie #MasterTuńczyk 🙂

Pieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywami

2 porcje

4 duże pieczarki Portobello

1 mała puszka tuńczyka Princes w sosie własnym

2 jajka

3 łyżki płatków jaglanych

zioła prowansalskie, koperek

sól, pieprz

2 małe cebule

ulubione warzywa: brokuł, marchew, pomidor

Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić widelcem. Cebulę drobno posiekać i dodać do ryby. Wbić jajka, wsypać płatki, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i formować dość duże burgery. Ugotować na parze przez około 20 minut razem z warzywami i pieczarkami. Po tym czasie złożyć burgery i podawać oprószone solą i pieprzem, udekorować siemieniem lnianym.

Bardziej tradycyjna wersja: pieczarki przygotować na grillu razem z warzywami, burgery z tuńczyka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.

Pieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywamiPieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywamiPieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywamiPieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywamiPieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywamiPieczarkowe burgery z tuńczykiem i warzywami

Przepis bierze udział w akcji Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


42 komentarze
  1. Ale bym sobie takiego burgera zjadl. Tez lubie eksperymentowac z jedzeniem, ale to jestem przekonany, ze posmakowaloby mi na tyle, ze zagosciloby na stale w moim menu 🙂

  2. Bardzo ciekawi mnie smak pieczarek i tuńczyka z puszki.
    Takie ,burgery’ z pieczarek zamiast bułki już gdzieś w internecie widziałam z wegańskim środkiem.

  3. Jaka świetna jasna bułeczka. Pomysłowe jest też wykorzystanie płatków jaglanych. To już nie fast food, ale slow food 😉

  4. Widziałam że teraz na potęgę wstawiają niektórzy te przepisy. Ale niektóre są średnie a ten wygląda świetnie. Choć nie wiem jeszcze jak smakuje 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.