Wegańskie muffinki z konfiturą

Nie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy, a teraz przyszedł czas na wegańskie mufinki z konfiturą.

Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek 😉

Chciałam upiec coś „pączkowego” i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek – z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to wegańskie muffinki z konfiturą uzyskują ładniejszy kształt 🙂

Takie pączkowe muffiny w wegańskiej wersji to fajny pomysł nawet na Tłusty Czwartek!

Wegańskie muffinki z domową konfiturą

Wegańskie muffiny z konfiturą

Składniki

  • 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 4 i ½ łyżki wody
  • dżem lub powidła do wypełnienia muffinek
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Jak zrobić wegańskie muffinki z konfiturą

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, połączyć składniki. Wymieszać. Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieścić kolejno w misce, delikatnie mieszając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drobny cukier i wymieszać. Przelać składniki mokre do suchych i połączyć je, mieszając przy pomocy łyżki (nie miksować!). Foremki do muffinek – małe papilotki –  wypełnić ciastem do połowy, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty. Na każde ciasto nałożyć porcję konfitury i przykryć kolejną porcją ciasta, dopełniając papilotki do końca ich wysokości. Piec przez około 20 minut. Muffinki wyłożyć z piekarnika do przestudzenia.

źródło przepisu

Fit muffin z konfiturą, wegańskie
Muffiny vegan z konfiturą
Wegańskie muffiny z nadzieniem
185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

Podziel się

13 komentarzy

  1. Podziwiam, że tak eksperymentujesz w kuchni z pewnością na takie sprawy trzeba mieć dużo czasu.
    Już od jakiegoś czasu w internecie pojawia się mnóstwo przepisów bez czegoś. Na razie nie jestem na etapie takiego eksperymentowania. Może w przyszłości i cieszę się, że dzięki Tobie znalazłam prawdziwy i trafny przepis.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *