Dziś kolejny odcinek mroźnych eksperymentów, czyli domowe lody czekoladowe bez cukru, a więc bardziej fit 😉
Tym razem jeden z klasycznych smaków – czekoladowy. Trochę zaryzykowałam i zrobiłam je na jogurcie naturalnym, ale takim, który ma bardzo łagodny smak i jest kremowy. Dodałam też mleko wzbogacone białkiem o fajnym składzie, słodzone stewią i ciemne kakao, by były bardziej czekoladowe 😉
Muszę tylko popracować nad prezentacją lodów na zdjęciach 😉
Domowe lody czekoladowe bez cukru
200 g kremowego jogurtu (u mnie Nadbużański)
300 ml napoju proteinowego czekoladowego (Mlekovita)
1 czubata łyżka ciemnego kakao dobrej jakości
3 łyżeczki inuliny
płynny ekstrakt ze stewii lub ksylitol do posłodzenia
2 łyżeczki kruszonego ziarna kakao
Jogurt, inulinę i kakao umieścić w misce lub garnku, zmiksować. Napój proteinowy dodawać stopniowo do masy, nadal miksując. Dosłodzić do smaku (najlepiej, by masa była nieco słodsza, później zwiększa swoja objętość w procesie mrożenia). Uruchomić maszynę do lodów i wlewać powoli płynną masę. Po około 15 minutach dodać ziarno kakao. Mrozić w maszynie jeszcze około 15-20 minut, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Przełożyć do pojemnika lub foremek i umieścić w zamrażarce na minimum pół godziny.
Chcę! Myślę, że bardzo by mi smakowały 🙂
Ja bym dała pewnie więc kakao, bo lubię gdy lody czekoladowe są wręcz gorzkie, ale te wyglądają bardzo apetycznie!
Zjadłybyśmy z przyjemnością 😀 My też wkręciłyśmy się w domową produkcję 😀
mniam!