Domowe lody czekoladowe bez cukru

Dziś kolejny odcinek mroźnych eksperymentów, czyli domowe lody czekoladowe bez cukru, a więc bardziej fit 😉

Tym razem jeden z klasycznych smaków – czekoladowy. Trochę zaryzykowałam i zrobiłam je na jogurcie naturalnym, ale takim, który ma bardzo łagodny smak i jest kremowy. Dodałam też mleko wzbogacone białkiem o fajnym składzie, słodzone stewią i ciemne kakao, by były bardziej czekoladowe 😉

Muszę tylko popracować nad prezentacją lodów na zdjęciach 😉

Domowe lody czekoladowe bez cukru

200 g kremowego jogurtu (u mnie Nadbużański)

300 ml napoju proteinowego czekoladowego (Mlekovita)

1 czubata łyżka ciemnego kakao dobrej jakości

3 łyżeczki inuliny

płynny ekstrakt ze stewii lub ksylitol do posłodzenia

2 łyżeczki kruszonego ziarna kakao

Jogurt, inulinę i kakao umieścić w misce lub garnku, zmiksować. Napój proteinowy dodawać stopniowo do masy, nadal miksując. Dosłodzić do smaku (najlepiej, by masa była nieco słodsza, później zwiększa swoja objętość w procesie mrożenia). Uruchomić maszynę do lodów i wlewać powoli płynną masę. Po około 15 minutach dodać ziarno kakao. Mrozić w maszynie jeszcze około 15-20 minut, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Przełożyć do pojemnika lub foremek i umieścić w zamrażarce na minimum pół godziny.

 Domowe lody czekoladowe bez cukru

Podziel się

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *