Ciasto z mąki kokosowej, czyli kokociasto z morwą czarną (bez cukru)

Dzisiaj kolejny przepis z książki Zdrowe gotowanie by Ann – kokociasto. Ciasto z mąki kokosowej jest bardzo szybkie w przygotowaniu i wyszło pyszne. Nie jest ciężkie mimo dość sporej ilości mąki kokosowej (jest specyficzna i chłonie płyn). Wystarczy zjeść niewielki kawałek, bo jest sycące, ale taki właśnie jest urok kokosowych wypieków 😉 Do kawy i herbaty w sam raz. Ja kroiłam jeszcze lekko ciepłe i bardzo mi w takiej wersji smakowało. Dodałam zamiast rodzynków suszoną morwę czarną na wierzch. Koniecznie spróbujcie, bo ciasto z mąki kokosowej to przepyszna i zdrowa słodycz 🙂

Sprawdźcie też inne przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowej 🙂

Ciasto z mąki kokosowej, czyli kokociasto z morwą czarną (bez cukru)

mała keksówka

5 czubatych łyżek mąki kokosowej

2 jajka

50 ml mleka kokosowego

50 ml wody

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki ksylitolu

sok z 1/2 cytryny

suszona morwa czarna lub rodzynki

Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić wierzch, dodać morwę lub rodzynki. Ciasto z mąki kokosowej piec około 35-40 minut w 180 stopniach.

inspiracja: książka Zdrowe gotowanie by Ann Anny Lewandowskiej

Ciasto z mąki kokosowejCiasto z mąki kokosowejCiasto z mąki kokosowejCiasto z mąki kokosowej

Podziel się

18 komentarzy

  1. Jak kokosowe to biorę w ciemno 😀 A tak na prawdę bardzo podoba mi się puszystość tego ciasta, musi być mega pyszne 🙂 Koniecznie kiedyś muszę zrobić 😛

  2. Zainteresowałaś mnie tą książką. Mimo iż obcenie nie mam ochoty na słodkie wypieki, kiedy patrze na Twoje, zjadłabym chociaż kawałek 😉 Wyglądają tak naturalnie i zdrowo…. a ten skojarzył mi się z sernikiem 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *