Zielony tort urodzinowy – naturalnie zielony biszkopt z kremem (bez cukru)

Tak jak obiecałam, przedstawiam kolejny przepis z wykorzystaniem młodego jęczmienia – zielony tort urodzinowy z pysznym kremem. Trochę się obawiałam, czy wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny.

Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących 😀

Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest z nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy biszkopt, ale o ciekawym kolorze. Zielony tort urodzinowy słodzony jest jak zwykle bez użycia cukru, ksylitolem. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu 🙂 Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz 😉

A inne pomysły na torty znajdziecie tutaj 🙂

Zielony tort urodzinowy – naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru)

tortownica 26 cm

Biszkopt:

5 jajek

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka młodego jęczmienia

1/2 szklanki ksylitolu

Krem:

450 g serka kremowego

150 g jogurtu greckiego

2 łyżki ksylitolu

1 łyżka nasion chia

1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie)

1 łyżka mąki kokosowej

do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy

kilka łyżek przegotowanej wody

1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej

wiórki kokosowe do dekoracji

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z jęczmieniem przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Ksylitol, nasiona chia i mąkę kokosową zmielić w blenderze na pył. Serek i jogurt zmieszać, dodać sypkie składniki i miksować przez kilka minut, aby nabrał puszystości.

Biszkopt przeciąć na 3 części. Nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą, posmarować pierwszą warstwę konfiturą i przykryć drugim blatem. Wyłożyć masę, zostawiając 1/3 na wierzch i boki. Przykryć ostatnim blatem, wyłożyć resztę masy i wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Zielony tort urodzinowyZielony tort urodzinowyZielony tort urodzinowyZielony tort urodzinowyZielony tort urodzinowy

Podziel się

25 komentarzy

  1. Jakie piękne ciasto, wygląda wręcz magicznie <3 Z zielonych to słyszałam właśnie tylko o leśnym mchu, gdzie się szpinak daje, ale skoro piszesz, że cięższe to może też jak już to po młody jęczmień sięgnę :> Super pomysł 🙂

  2. Zawsze mnie fascynowały te zielone biszkopty, są piękne <3. A przepis wydaje się w miarę prosty, więc może jak się zaopatrzę w większe ilości ksylitolu, to go wypróbuję. Choć wątpię, by wyszło mi tak pięknie jak Tobie :).

  3. Wszystkie przepisy bez cukru są warte mojej uwagi 🙂 No i młody jęczmień dobry dla zdrowia 🙂 Zastanawiam się czy kolor zielony również można by było uzyskać za pomocą spiruliny lub chlorelli?

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *