Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru

Przyznam szczerze, że na święta nie upiekłam jeszcze żadnych pierniczków i dopiero wszystko przede mną. Pewnie zacznę swoje “pierniczenie” już jutro, a i tak wciąż nie mogę się zdecydować na konkretne przepisy. Na tę chwilę wybrałam jaglanete z cukrem kokosowym, a planuję poeksperymentować też w stronę wegańskiego przepisu. I bezglutenowego zarazem. Może gotowe ciacha nie polecą do kosza i dam znać, jak wyszły.

Nie wiem, czy też tak macie, że musicie mieć kilka rodzajów świątecznych ciasteczek? Dawniej u mnie pierniczków nie piekło się wcale, były za to niezastąpione ciasteczka składane z powidłami i kruche orzechowe, które uwielbiałam dekorować kolorowymi pisakami (spokojnie, teraz tego nie robię :D). Korzenne klimaty teraz być muszą – są ciasteczka i piernik.

Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru powstały specjalnie do Magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru – najnowszy numer możecie pobrać na stronie. Jedno małe ciasteczko to tylko 16 kcal 🙂

Pierniczki z karobem

około 82 małe ciasteczka

80 g erytrytolu

30 g melasy z morwy białej

40 g oleju kokosowego

180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

20 g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

2 łyżki przyprawy korzennej

2 łyżeczki karobu

2 jajka

Olej kokosowy podgrzać z erytrytolem i melasą. Gotować do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić, mieszając co jakiś czas.

Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę i karob. Dodać płynne składniki, a na końcu jajka. Połączyć do uzyskania gładkiego ciasta.

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy – ciasteczka lekko urosną). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut.

Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukruOrkiszowe pierniczki z karobem bez cukruOrkiszowe pierniczki z karobem bez cukruOrkiszowe pierniczki z karobem bez cukruOrkiszowe pierniczki z karobem bez cukru

16 komentarzy

  1. Ale śliczne kształty! Chętnie bym takie wszamała 😀 Mam nadzieję, że Twoje eksperymenty będą udane – ja jedną partię pierniczków już upiekłam, ale w piątek będę piec kolejną + ciasteczka z mąki orzechowej (tak jak wspominałam ostatnio) 🙂

  2. Jak zwykle odwiedzając Twojego bloga głodnieję 😀
    Jeszcze nie używałam mąki kokosowej 🙂

  3. Agata - wegedroga.pl

    Aż się uśmiechnęłam 🙂 Nasze wnuki nie będą znały cukru, kakao ani margaryny, za to znakomicie – erytrytol, karob i olej kokosowy. Pozdrawiam serdecznie

  4. Pyszna i zdrowa propozycja! 🙂

  5. Ależ one są urocze! Powodzenia w tworzeniu wegańskich i bezglutenowych pierników, jestem ciekawa efektu końcowego 🙂

  6. Bardzo lubię takie zdrowsze propozycje tradycyjnych potraw 😉

  7. W tym roku mamy trzy rodzaje pierniczków ale takich jeszcze nie robiliśmy raczej wszystkie klasyczne i z cukrem i z mąką pszenną lub razową, ale tez pyszne 🙂

  8. Ja zwykła Matkaa Klaudia

    Super przepis, przed chwilą czytałam o cukrzycy, a u Ciebie takie fit ciasteczka. Muszę się zmobilizować i je zrobić.

Leave a Reply