Pierogi leniwe orkiszowe z mąką kokosową

Dzisiaj będzie mniej świątecznie, ale za to prosto i bardzo smacznie – pierogi leniwe orkiszowe z mąką kokosową 😉

Fajny pomysł na bezmięsny obiad, czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś śniadanie. Pierogi leniwe orkiszowe z twarogiem i dodatkiem mąki kokosowej to na pewno fajna odmiana tego popularnego dania. Próbowałam kiedyś wersji czysto kokosowej, ale okazała się zbyt delikatna i ciasto szybko się rozgotowało. Teraz dodaję zawsze mąkę orkiszową, aby skleić ciasto i wtedy pierogi wychodzą smaczne i się nie rozgotowują. Leniwe z tego przepisu są mocno twarogowe, czyli takie, jakie lubię najbardziej 🙂

Pierogi leniwe orkiszowe z mąką kokosową

Pierogi leniwe orkiszowe z mąką kokosową

Składniki na leniwe

500 g sera twarogowego

2 jajka

2 łyżki otrębów owsianych

2 łyżki mąki kokosowej

2 łyżki mąki orkiszowej

Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąki i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka.

Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z owocami lub jogurtem.

Pierogi leniwe z mąki orkiszowej i kokosowej z owocami
Szybki obiad z twarogiem - pierogi leniwe z mąki orkiszowej z dodatkiem mąki kokosowej
 

Podziel się

13 komentarzy

  1. Dawno nie jadłam takich leniwych kluseczek – przygotowywałam je z mąki pelnoziarnistej ale z tej kokosowej z pewnością smakowały wspaniale 🙂 wyszły Ci piękne 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *