Pierogi z owocami to takie danie, które w lecie musi pojawić się w moim menu obiadowym, a w tym roku powstały orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek 🙂Ten przepis na ciasto pierogowe jest moim ulubionym. Odkąd spróbowałam ciasta na pierogi bez dodatku jajek, pierogi dużo lepiej się sklejają i można rozwałkować naprawdę bardzo cienkie ciasto. Oczywiście bazą mojego ciasta jest pełnoziarnista mąka orkiszowa. Świetnie się sprawdza i dzięki niej danie jest zdrowsze, bo nie korzystam z białej, oczyszczonej mąki.
Do tych pierogów z jagodami świetnie sprawdził się też mój ulubiony ostatnio naturalny jogurt kokosowy z Lidla i chyba powstanie z nim kilka nowych przepisów 🙂
Przepis na to proste wegańskie ciasto na pierogi możecie wykorzystać też jako bazę do innego farszu, zarówno z owocami, jak i wytrawnego. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby nie przegotować swoich pierogów, bo powstanie nam słynna paćka pierogowa 😉
A jakie są wasze ulubione przepisy na pierogi? Macie swój własny patent na perfekcyjne ciasto pierogowe? 🙂
Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi
Składniki na pełnoziarniste ciasto na pierogi
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju lub oliwy
Składniki na farsz jagodowy
świeże lub mrożone jagody leśne
ksylitol lub erytrytol do posłodzenia
do podania: jogurt naturalny (ja użyłam kokosowego Planton z Lidla)
Jak przygotować ciasto na pierogi orkiszowe
Ciasto najlepiej zagnieść przy pomocy miksera lub malaksera. Do misy wsypać mąkę orkiszową, a następnie włączyć mikser i wlewać gorącą wodę i olej. Szybko wymieszać do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Szczelnie przykryć i odstawić do przestudzenia. Po tym czasie umieścić w lodówce na około godzinę.
Jagody wymieszać z kilkoma łyżkami ksylitolu lub erytrytolu. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, a następnie wykrawać koła przy pomocy wykrawacza do pierogów lub większej szklanki. Na środku wykładać jagody i zlepiać na kształt pierogów. Gotować kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z jogurtem lub ulubionymi dodatkami.
Moja Mama byłaby bardzo zadowolona 🙂
Pierogi z jagodami to najlepsze pierogi na świecie! JADŁABYM 😀
Nie przepadam za pierogami na słodko – zdecydowanie wolę wytrawne wersje (z soczewicą, ruskie, z mięsem drobiowym, kapustą i grzybami <3). Ale podoba mi się pomysł na ciasto 🙂 Ja do mojego daję jajko, ale chyba przetestuję opcję bez niego.
Nawet nie wiesz jak bardzo teraz narobiłaś nam ochoty na pierogi z jagodami albo w ogóle jakiekolwiek pierogi <3 😀