Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek
obiady | wegańskie | wegetariańskie

Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi

21 sierpnia 2018

Pierogi z owocami to takie danie, które w lecie musi pojawić się w moim menu obiadowym, a w tym roku powstały orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek 🙂Ten przepis na ciasto pierogowe jest moim ulubionym, bo odkąd spróbowałam go bez dodatku jajek, pierogi dużo lepiej się sklejają i można rozwałkować naprawdę bardzo cienkie ciasto. Oczywiście bazą mojego ciasta jest pełnoziarnista mąka orkiszowa, która świetnie się sprawdza i dzięki niej danie jest zdrowsze, bo nie korzystam z białej, oczyszczonej mąki.

Do tych pierogów z jagodami świetnie sprawdził się mój ulubiony ostatnio naturalny jogurt kokosowy z Lidla i chyba powstanie z nim kilka nowych przepisów 🙂

Przepis na to proste wegańskie ciasto na pierogi możecie wykorzystać też jako bazę do innego farszu, zarówno z owocami, jak i wytrawnego. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby nie przegotować swoich pierogów, bo powstanie nam słynna paćka pierogowa 😉

A jakie są wasze ulubione przepisy na pierogi? Macie swój własny patent na perfekcyjne ciasto pierogowe? 🙂

Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi

Pełnoziarniste ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szklanka gorącej wody

1 łyżka oleju lub oliwy

Farsz jagodowy:

świeże lub mrożone jagody leśne

ksylitol lub erytrytol do posłodzenia

do podania: jogurt naturalny (ja użyłam kokosowego Planton z Lidla)

Ciasto najlepiej zagnieść przy pomocy miksera lub malaksera. Do misy wsypać mąkę orkiszową, włączyć mikser i wlewać gorącą wodę i olej. Szybko wymieszać do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Szczelnie przykryć i odstawić do przestudzenia, a po tym czasie umieścić w lodówce na około godzinę.

Jagody wymieszać z kilkoma łyżkami ksylitolu lub erytrytolu. Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać koła przy pomocy wykrawacza do pierogów lub większej szklanki. Na środku wykładać jagody i zlepiać na kształt pierogów. Gotować kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z jogurtem lub ulubionymi dodatkami.

Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajekOrkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajekOrkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajekOrkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek

Komentarze

  1. Nie przepadam za pierogami na słodko – zdecydowanie wolę wytrawne wersje (z soczewicą, ruskie, z mięsem drobiowym, kapustą i grzybami <3). Ale podoba mi się pomysł na ciasto 🙂 Ja do mojego daję jajko, ale chyba przetestuję opcję bez niego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *