Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem (bez cukru)

Pieczenie biszkoptów pełnoziarnistych mam już chyba dość dobrze opanowane i nie ma opcji, że „nie wyjdzie”, albo „nie da się”.

Wcale nie trzeba używać białej mąki pszennej, żeby móc zrobić smaczne ciasto lub zdrowy tort. Chciałam uzyskać tym razem wyższy, puszysty biszkopt pełnoziarnisty, więc zamiast samej mąki razowej dodałam też trochę białej orkiszowej, przez co ciasto zyskało na lekkości. Możecie podzielić biszkopt na dwie lub trzy części i przełożyć jakimś pysznym (i bezcukrowym ;)) kremem, albo posmarować domową konfiturą 🙂
Szukasz inspiracji na biszkopt? Zobacz przepisy na torty 🙂

Tort orkiszowy razowy z kremem bez cukru i masła

Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym

Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem

Prosty przepis na orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem
Składniki na tortownicę 24-26 cm
5 jajek
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka karobu
1/2 szklanki ksylitolu

Jak zrobić orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z karobem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt pełnoziarnisty przełożyć ulubionym kremem, dżemem lub konfiturą.
Przepis na orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem
Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem
Podziel się

11 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *