Dżem z borówki amerykańskiej (bez cukru)

Ten domowy dżem z borówki amerykańskiej to była czysta próba. O ile jagodowych przetworów „przerobiłam” już dość sporo, borówkowego nie robiłam nigdy. I chyba rzadko spotyka się przepisy z borówek amerykańskich, a okazuje się, że to chyba najprostszy proces przygotowania w mojej „dżemowej karierze” 😉

Trochę obawiałam się koloru dżemu z borówek, ale tylko na początku. Skórka nadaje po obróbce pięknego koloru. Nie tak ciemnego, jak jagody, ale można się pomylić 🙂 Smak i zapach na piątkę z plusem, a dodatkowo (jak zwykle u mnie) jest niskokalorycznie i bezcukrowo, więc przetwory z borówki amerykańskiej pewnie na stałe zagoszczą w mojej spiżarni 🙂

Dżem z borówki amerykańskiej (bez cukru)

9 słoiczków

1,5 kg borówki amerykańskiej

300 g erytrytolu/ksylitolu

1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii

25 g pektyny

250 ml świeżego soku jabłkowego

sok z 1 limonki

Borówki umieścić w garnku, zalać sokiem jabłkowym i zagotować. Pektynę wymieszać dokładnie z 100 g erytrytolu i stewią, wsypać do gotujących się borówek i dokładnie wymieszać. Gotować przez około 5-10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać resztę słodzika i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec wlać sok z limonki, wymieszać i wyłączyć palnik. Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

dżem z borówki amerykańskiej bez cukru słodzony ksylitolem lub erytrytolemdżem z borówki amerykańskiej bez cukru słodzony ksylitolem lub erytrytolemjak zrobić dżem z borówki amerykańskiej bez cukrujak zrobić dżem z borówki amerykańskiejdżem bezcukrowy z borówki amerykańskiejdżem słodzony ksylitolem lub erytrytolem

Podziel się

28 komentarzy

  1. Tak jak Ania – nigdy nie jadłam dżemu z borówek, ale pamiętam, że kiedyś widziałam przepis na takowy u Tuskównej na blogu 🙂 Odkąd o nim wspomniałaś, chodzi za mną kupno borówek – lubię ich aromat, nawet w przetworzonej wersji i fajnie byłoby móc zamknąć go w słoiczku 🙂

  2. Nie wiem, czy byłabym w stanie im to zrobić… Kiedy widzę borówki, zjadam je na surowo, ewentualnie używam do posypania tart czy Pavlovej. Ale bardzo ciekawa jestem smaku takiego dżemu borówkowego – zwłaszcza, że jest bez cukru:)

  3. Podobno borówki nie mają soku i sądziłam, że nie da się zrobić z nich dżemu. 😊 A tu proszę, w necie pełno przepisów, bardzo różnych, także Twój. A te pektyny są konieczne? Wkradł Ci się błąd w opisie – masz truskawki zakaist borówek 😉

  4. Wyszły pięknie zamiast pektyny dałem agar, akurat miałem w zapasie.
    Sezon borówkowy w pełni trzeba korzystać i robić zapasy.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *