Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze

Zdrowy obiad z parowaru? Na przykład ryba – pstrąg łososiowy z dodatkami na parze.

Ryby są jednym z moich ulubionych dań obiadowych i najbardziej smakują mi przyrządzone w prosty sposób, bez zbędnych panierek i przypraw. Zazwyczaj rolę główną odgrywa parowar, w którym lądują wszystkie składniki, przez co nie musimy się przejmować mieszaniem i pilnowaniem, żeby się nie przypaliło 😉 Warzywa zachowują więcej składników odżywczych i naprawdę mają pełniejszy smak.

Sprawdź też inne przepisy obiadowe

Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze

Gotowany na parze pstrąg łososiowy - prosty i szybki pomysł na obiad

Składniki

300-400 g świeżego pstrąga łososiowego

2 nieduże bataty

2 średniej wielkości ziemniaki

garść mrożonych marchewek baby

sól, pieprz, suszony koperek, ostra mieszanka przypraw

Ziemniaki pokroić na kawałki, oprószyć koperkiem i wstawić do parowaru na 40 minut. Po 20 minutach dołożyć pokrojone bataty (posypać mieszanką ostrych przypraw) i marchewki. 15 minut przed końcem parowania dołożyć rybę. Podawać doprawione solą i pieprzem z dodatkiem oleju tłoczonego na zimno (np. kokosowego).

Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze

Pstrąg łososiowy ugotowany w parowarze z dodatkiem warzyw

Podziel się

4 komentarze

  1. Do takiego obiadu to ja bym zasiadła z przyjemnością 🙂 Uwielbiam łososia, a Twój wygląda idealnie 😉 Sama przygotowuję rybę podobne, choć często zdarza mi się też piec ją w piekarniku 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *