Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu z soczewicą
obiady | wegetariańskie | wytrawnie

Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu z soczewicą – “Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”

13 września 2015

Śniadanie z dodatkiem mleka zazwyczaj przygotowuję w wersji słodszej, w postaci różnych kombinacji owsianek, z owocami lub bakaliami. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego i tak powstał przepis na nietypowe naleśniki… w kolorze różowym, czyli mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu z soczewicą 😉

Nie mają one jednak nic wspólnego ze słodkim śniadaniem, nadzienie jest wytrawne, ale równie pyszne i sycące – daje energię na początek dnia. Takie naleśniki można też spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają białko, wapń i witaminy.

Wykorzystane przeze mnie mleko jest źródłem takich składników mineralnych, jak: potas, fosfor, magnez i cynk. Znajdują się w nim również witaminy A, D, E, oraz witaminy z grupy B. Wykorzystałam też twaróg, który można wykorzystać na wiele sposobów i tworzyć zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Stanowi on źródło białka, ważnego w budowie mięśni i utrzymaniu zdrowych kości.

Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu z soczewicą – “Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”

Naleśniki buraczkowe:

1 mały burak

8 łyżek mąki

2 jajka

350 ml mleka

150 ml wody

szczypta soli

Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy.

Nadzienie:

3/4 szklanki soczewicy czerwonej

1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes

100 g twarogu półtłustego

1 cebula

2 średnie marchewki, starte na grubych oczkach

4 ząbki czosnku

sól, pieprz, zioła prowansalskie

pęczek szczypiorku

Soczewicę gotować ok. 8 minut, odcedzić i zostawić do przestudzenia. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do cebuli dodać marchewkę i dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączonego z wody tuńczyka. Wymieszać z twarogiem, przestudzoną soczewicą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczypiorkiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Nadzienie wykładać na naleśniki i zawijać, tworząc ruloniki. Podawać ze świeżą bazylią.

Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu z soczewicą

I… mały bonus w ramach “Mam kota na punkcie mleka” 😉 Z przymrużeniem oka oczywiście 😉

 Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu z soczewicą

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *