Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem

Dzisiejsze ciasto “chodziło” za mną już od dłuższego czasu, a właściwie od obejrzenia vloga u Agnieszki Lifemanagerki, w którym pokazała ten kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem autorstwa Olgi z bloga Make Happy Day 🙂

Ja co prawda stworzyłam trochę inną wersję tego deseru, ale i tak był przepyszny. Przede wszystkim ciasto jest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się, że nie mam ich w domu wystarczająco dużo, więc odpuściłam spód, ale masa na bazie kaszy jaglanej i tak stężała na tyle, że mogłam podzielić ciasto na kawałki i trzymało ono swój kształt. Deser jest sycący, słodki i idealny do kawy – myślę, że każdemu przypadnie do gustu.

Jagielnik jest wegański, bezglutenowy i bez cukru. Do posłodzenia wykorzystałam ksylitol, a dodatkowa słodycz to oczywiście karmel z daktyli, wzbogacony orzechową nutką i posypką z chrupiących fistaszków 🙂

Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc pewnie niektórych ucieszy ta zaleta 🙂 Pewnie zrobię jeszcze trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości.

Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem

foremka 20 x 25 cm

Masa jaglana:

200 g suchej kaszy jaglanej

1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego)

1 szklanka wody

1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego

5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych

5-6 łyżek ksylitolu

Karmel daktylowy:

1 szklanka daktyli bez pestek

2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości

szczypta soli

do dekoracji: orzeszki ziemne niesolone

Kaszę jaglaną przepłukać i gotować (najlepiej pod przykryciem) w wodzie i mleku około 15 minut, do wchłonięcia całego płynu i odstawić. Po przestudzeniu dodać stałą część mleczka kokosowego z puszki, wiórki kokosowe oraz ksylitol i zblendować całość na bardzo gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wygładzić.

Daktyle umieścić w niewielkim garnuszku, zalać wrzątkiem do ich całkowitego przykrycia i podgotować do lekkiego odparowania wody około 5 minut (wtedy daktyle szybciej zmiękną). Po przestudzeniu dodać masło orzechowe i szczyptę soli. Zblendować całość na gładką masę. Rozsmarować na masie jaglanej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem posypać orzeszkami ziemnymi.

inspiracja

Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem

77 komentarzy

  1. Już niebawem będę miała świeże daktyle 🙂

  2. Kusisz, kusisz, wygląda przepysznie 🙂

  3. Chyba wpiszę na listę ciast do zrobienia na Wielkanoc 🙂
    Ps. Cudowna łyżeczka 🙂

  4. Wyglada przepysznie, mimo że bez pieczenia wygląda na dość pracowity do przygotowania. ja jeste bardziej gotująca.

  5. O mamuniu, wygląda przepysznie!

  6. Przepiękne zdjęcia, ciasto wygląda tak, że mam ochotę się przyssać do ekranu 🙂 Zapisuję sobie ten przepis i twój blog, na pewno będę wpadać częściej!

  7. Martyna Koncewicz

    Wyglada bardzo apetycznie!

  8. wygląda wspaniale! 🙂

  9. Zapisuję przepis i jak zrobię, to wrzucam fotę i pokazuję jak wykonuję Twój przepis 😀 Muszę dać radę? Prawda?

  10. Bardzo lubię ciasta na bazie kaszy jaglanej, są przepyszne 🙂
    Twoje wygląda smakowicie 😉

  11. Uwielbiam połączenie takich smaków! Pora wypróbować Twój pomysł.

  12. Jagielnik przede mną… może na Święta 😉

  13. Ten karmel z daktyli jest cudowny, sama ostatnio z niego skorzystałam, cudeńko <3 A jagielnik wygląda niezwykle uroczo 🙂

  14. Ja jestem zakochana w jagielnikach, a więc i tego bardzo chętnie bym spróbowała <3

  15. Jakie pyszności! Takiego cuda jeszcze nie robiłam!

  16. Wygląda cudownie 🙂

  17. Daktyli nie lubię, a pojawiają się w tylu wegańskich przepisach. Chyba czas się przełamać 🙂

  18. Wyglada pysznie i chyba nawet nie jest taki skomplikowany, wypróbuję. Dziękuję za przepis 🙂

  19. Muszę w końcu coś upiec z kaszą:)

  20. To musi smakować wybornie! <3

  21. Przepis bardzo prosty. Koniecznie muszę wypróbować! <3
    Pozrdawiam

  22. Dopiero co wczoraj rozmawiałyśmy na moim fanpage’u o wypiekach na święta, padła propozycja sernika, mazurka z solonym karmelem i tak się zastanawiałam nad tym czy znajdę czas na próby przekształcenia tradycyjnych przepisów na te bardziej zdrowe 🙂 No i dzisiaj trafiłam tutaj 🙂 Chyba i mazurek i sernik będzie w takim razie w wersji fit 😉 Pozdrawiam! Ula

  23. Narobiłaś apetytu i jeszcze na jaglance, zapisałam link, może uda mi się i zrobię 🙂

  24. Niezwykle apetyczne, a karmel z daktyli podbił moje serce 🙂

  25. A za mną dalej chodzi podobne ciasto ! 😀 Już nawet byłam bliska jego wykonania, ale musiałam zmienić plany. Mama poprosiła mnie o wykonanie kilku zdrowych ciast na święta. Jak nie zapomnę to wykonam i ten jagielnik 🙂 Do zakładek już dodałam!

  26. Koniecznie muszę w końcu spróbować wykonać jakieś fit ciacho 😀

  27. Muszę w końcu zrobić jagielnik – taki z karmelem daktylowym wygląda przeapetycznie 🙂

  28. Wygląda tak pysznie na zdjęciach, że aż chce się zjeść monitor 😛 Niestety moje umiejętności pieczenia są dość podstawowe, a przepisy wydaje mi się dla mnie trudny 🙂

  29. No i z rana takie pyszności… i to jeszcze kokos, który kocham. Jak żyć ? 😛
    Świetny przepis

  30. Ciekawy przepis, a jaka urocza łyżeczka 🙂

  31. Ale urocza łyżeczka z kotkiem <3

  32. Aleksandra Załęska

    Idealne ciasto do kawki 🙂 Kradnę przepis 🙂

  33. Ale pychotka, zjadłabym taki kawałeczek, muszę wypróbować przepisu 🙂

  34. Wygląda rewelacyjnie na pierwszy rzut oka trochę jak sernik. Uwielbiam słony karmel Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto 😊

  35. Oczywiście musi być pyyyyszne, ale chciałbym pochwalić zdjęcia. Bardzo mi się podobają!

  36. wygląda cudownie! może na święta bym zrobiła?

  37. Jaka cudowna kocia łyżeczka! 🙂

    Wspaniałego kwietnia!
    http://przystanek-klodzko.pl

  38. […] wersji z solonym karmelem, która okazała się strzałem w dziesiątkę, przyszedł czas na truskawkowy […]

Leave a Reply