Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem
bezglutenowe | ciasta | wegańskie | wegetariańskie

Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem

15 marca 2018

76 komentarzy

Dzisiejsze ciasto “chodziło” za mną już od dłuższego czasu, a właściwie od obejrzenia vloga u Agnieszki Lifemanagerki, w którym pokazała ten kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem autorstwa Olgi z bloga Make Happy Day 🙂

Ja co prawda stworzyłam trochę inną wersję tego deseru, ale i tak był przepyszny. Przede wszystkim ciasto jest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się, że nie mam ich w domu wystarczająco dużo, więc odpuściłam spód, ale masa na bazie kaszy jaglanej i tak stężała na tyle, że mogłam podzielić ciasto na kawałki i trzymało ono swój kształt. Deser jest sycący, słodki i idealny do kawy – myślę, że każdemu przypadnie do gustu.

Jagielnik jest wegański, bezglutenowy i bez cukru. Do posłodzenia wykorzystałam ksylitol, a dodatkowa słodycz to oczywiście karmel z daktyli, wzbogacony orzechową nutką i posypką z chrupiących fistaszków 🙂

Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc pewnie niektórych ucieszy ta zaleta 🙂 Pewnie zrobię jeszcze trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości.

Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem

foremka 20 x 25 cm

Masa jaglana:

200 g suchej kaszy jaglanej

1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego)

1 szklanka wody

1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego

5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych

5-6 łyżek ksylitolu

Karmel daktylowy:

1 szklanka daktyli bez pestek

2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości

szczypta soli

do dekoracji: orzeszki ziemne niesolone

Kaszę jaglaną przepłukać i gotować w wodzie i mleku (najlepiej pod przykryciem) około 15 minut, do wchłonięcia całego płynu i odstawić. Po przestudzeniu dodać stałą część mleczka kokosowego z puszki, wiórki kokosowe oraz ksylitol i zblendować całość na bardzo gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wygładzić.

Daktyle umieścić w niewielkim garnuszku, zalać wrzątkiem do ich całkowitego przykrycia i podgotować do lekkiego odparowania wody około 5 minut (wtedy daktyle szybciej zmiękną). Po przestudzeniu dodać masło orzechowe i szczyptę soli. Zblendować całość na gładką masę. Rozsmarować na masie jaglanej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem posypać orzeszkami ziemnymi.

inspiracja

Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelemKokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować.


76 komentarzy
  1. Przepiękne zdjęcia, ciasto wygląda tak, że mam ochotę się przyssać do ekranu 🙂 Zapisuję sobie ten przepis i twój blog, na pewno będę wpadać częściej!

  2. Dopiero co wczoraj rozmawiałyśmy na moim fanpage’u o wypiekach na święta, padła propozycja sernika, mazurka z solonym karmelem i tak się zastanawiałam nad tym czy znajdę czas na próby przekształcenia tradycyjnych przepisów na te bardziej zdrowe 🙂 No i dzisiaj trafiłam tutaj 🙂 Chyba i mazurek i sernik będzie w takim razie w wersji fit 😉 Pozdrawiam! Ula

  3. A za mną dalej chodzi podobne ciasto ! 😀 Już nawet byłam bliska jego wykonania, ale musiałam zmienić plany. Mama poprosiła mnie o wykonanie kilku zdrowych ciast na święta. Jak nie zapomnę to wykonam i ten jagielnik 🙂 Do zakładek już dodałam!

  4. Wygląda tak pysznie na zdjęciach, że aż chce się zjeść monitor 😛 Niestety moje umiejętności pieczenia są dość podstawowe, a przepisy wydaje mi się dla mnie trudny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *