Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem

/Danie na słodko na jesień – ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem. Aromatyczny przepis na obiad lub słodkie śniadanie 🙂

Bardzo dawno nie jadłam takiego zapiekanego ryżu, który w połączeniu z domowym musem jabłkowym i cynamonem tworzy smaczny obiad na słodko (albo śniadanie ;)).

Tym razem ugotowałam ryż zmieszany z kaszą jaglaną z dodatkiem mleka, odrobiną stewii i przełożyłam domowymi jabłkami, całość posypałam cynamonem i zapiekłam w piekarniku.

Sprawdź też inne przepisy z kaszą jaglaną

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym

Składniki na zapiekankę

przepis dla 3-4 osób

1,5 szklanki mleka

2 szklanki wody

1 szklanka ryżu

0,5 szklanki kaszy jaglanej

szczypta soli

opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia

2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek

olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Jak przygotować danie

Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż i kaszę, zawartość jednego słoika z musem, ryż, zawartość drugiego słoika. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać około 20 minut.

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym

Kasza jaglana i ryż zapieczone z musem jabłkowym - fit ryż z jabłkami i kaszą

Udostępnij

18 komentarzy

  1. Świetne danie. Ryż, taki jak przygotowałaś, świetnie osłania żołądek. Pamiętam, że jako dziecko podczas choroba bardzo często coś takiego jadłam, tylko bez żadnych dodatków w postaci przypraw.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *