/Danie na słodko na jesień – ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem. Aromatyczny przepis na obiad lub słodkie śniadanie 🙂
Bardzo dawno nie jadłam takiego zapiekanego ryżu, który w połączeniu z domowym musem jabłkowym i cynamonem tworzy smaczny obiad na słodko (albo śniadanie ;)).
Tym razem ugotowałam ryż zmieszany z kaszą jaglaną z dodatkiem mleka, odrobiną stewii i przełożyłam domowymi jabłkami, całość posypałam cynamonem i zapiekłam w piekarniku.
Sprawdź też inne przepisy z kaszą jaglaną
Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem
Składniki na zapiekankę
przepis dla 3-4 osób
1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia
2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek
olej kokosowy do wysmarowania naczynia
Jak przygotować danie
Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż i kaszę, zawartość jednego słoika z musem, ryż, zawartość drugiego słoika. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać około 20 minut.
Ciekawy miks 🙂
Bardzo żałuję, że panie przedszkolanki w wieku młodzieńczym zepsuły mi smak ryżu z jabłkami… do tego stopnia, że staje mi on kijem w gardle 🙁
Od dzieciństwa uwielbiam ten smak, ale z kaszą jaglaną to danie musi być jeszcze lepsze, mniam! 🙂
Świetny pomysł 🙂
3-4 porcje??? Jasne… to wygląda tak smacznie, ze najwyżej będą dwie 😀
Smak naszego dzieciństwa 😀
Zdecydowanie dla mnie smak dzieciństwa i miłe wspomnienia 🙂
Zdecydowanie dla mnie smak dzieciństwa i miłe wspomnienia 🙂
Wyobrażam sobie ten smak 🙂
Wyobrażam sobie ten smak 🙂
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, na śniadanie jest idealne 🙂
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to smak mojego dzieciństwa. Dziękuję za przypomnienie 🙂
Dodaję do obserwowanych i czekam na kolejne przepisy! 🙂
Pyszności!Uwielbiam jabłka w każdej formie 🙂
Moje smaki, pychota 🙂
Świetne danie. Ryż, taki jak przygotowałaś, świetnie osłania żołądek. Pamiętam, że jako dziecko podczas choroba bardzo często coś takiego jadłam, tylko bez żadnych dodatków w postaci przypraw.
W sam raz na jesienny podwieczorek 🙂
prezentuję się bardzo smacznie 😉
smaki dzieciństwa! Prosto i bardzo zdrowo! Az się cofnelam w smaki dzieciństwa