Dzisiaj będzie kolorowo i bardziej egzotycznie, czyli pokazuję moje pierwsze eksperymenty z mango w wypiekach 😉 Zanim na dobre wkroczymy w grudniowe smaki korzenne (które oczywiście są niezastąpionym elementem przygotowań świątecznych i bardzo je lubię ;)), warto spróbować wykorzystać dostępne w sklepach owoce. Do tego ciasta użyłam mango, połączyłam z jagodami goji i kokosem, który występuje tutaj podwójnie – w cieście, w postaci mąki kokosowej i na wierzchu, w roli posypki. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak ciekawie! Wszystkie te smaki świetnie do siebie pasują i tworzą pyszną całość. Dodatkowo to jogurtowe ciasto jest proste, bez cukru i szybko się je przygotowuje. Bazowa mąka to orkiszowa razowa (więcej przepisów z jej wykorzystaniem możecie znaleźć tutaj), więc jest zdrowo, fit i kolorowo jednocześnie 🙂
Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g mąki kokosowej
skórka otarta z 1 cytryny
3 jajka
130 g erytrytolu/ksylitolu
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
1 mango
jagody goji, płatki kokosowe do posypania ciasta
Jajka ubić z erytrytolem lub ksylitolem na wysokich obrotach miksera, aby powstała puszysta piana. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce oleju. Mąkę orkiszową wymieszać z kokosową i pozostałymi suchymi składnikami. Dodawać jogurt i suche składniki naprzemiennie do ubitych jajek, krótko wymieszać do połączenia wszystkich składników. Mango pokroić w kostkę. Wylać ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać kawałkami owoców, jagodami goji i płatkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach około godzinę. Kroić po przestudzeniu.
Wspaniałe ciacho, już mi smakuje 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Już lubię 🙂
Cieszę się 🙂
Apetycznie uchwyciłaś je na zdjęciach 🙂
Dziękuję! 🙂
Cudeńko prawdziwe , szkoda że znalazłam teraz a nie przed weekendem ale mogę zrobić w przyszłym tygodniu 😊
Bardzo polecam i czekam na wrażenia! 🙂
Piekłam kiedyś biszkopt z mango i urzekł mnie smak tego owocu po upieczeniu <3 Ciacho wygląda świetnie 🙂
Ja nie mam dużego doświadczenia z mango, ale po upieczeniu ma chyba jeszcze lepszy smak 🙂
Uwielbiam mango, na sam widok tego ciasta robię się głodna! 😀
Polecam spróbować 🙂
Z mango to wiadomo, że musiało byc boskie 🙂
Tak, w smaku super 🙂
Podoba mi się to ciasto! Do tego ma mało kalorii, bo erytrytol 🙂
Pozdrawiam!
Dokładnie 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂
Wspaniałe ciasto! I to z moimi ulubionymi składnikami! 😀 Zapisuję do wypróbowania 🙂
Cieszę się, że przypadło Ci do gustu 🙂
Biorę do osobistego sprawdzenia. 😉
Bardzo się cieszę 🙂
Oj tak, soczyste mango musiało tutaj świetnie pasować 🙂
Tak, super połączenie wyszło 🙂
Dziś akurat oglądałam mango w sklepie:) Ciasto wygląda wspaniale. Lubię takie jogurtowe wypieki, a z mango jeszcze nie jadłam:)
Bardzo się cieszę, że się spodobało! 🙂 Może to przeznaczenie? 😉