Szarlotka z budyniem i kokosem

Ciasto na jesień? Szarlotka z budyniem i kokosem 🙂

Czasami jest tak, że mimo wszystko trzeba upiec coś mniej dietetycznego, ale jednocześnie poeksperymentować na tyle, żeby to 'coś’ szło jednak w zdrowszym kierunku – tak właśnie powstała szarlotka z budyniem i kokosem w postaci chrupiącej posypki na wierzchu.

Nie jest całkowicie pozbawiona cukru, jednak nie zawiera go aż tak dużo i w smaku nie jest przesłodzona. W sam raz jako dodatek do gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Szarlotka z budyniem i kokosem kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści 😉

Szarlotka z budyniem i chrupiącym kokosem – ciasto z jabłkami na jesień

Składniki na biszkopt

2 jajka
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
3/4 mąki (u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać powoli cukier i miksować kilka minut, dodać po jednym żółtku. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę(u mnie 24cm) i piec w 180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka.

Masa jabłkowa

3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne)
2 galaretki poziomkowe
 
Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do galaretki. Wstawić do lodówki, żeby szybciej stężała.
 

Masa budyniowa

500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka cukru z wanilią (domowy)
100 g miękkiego masła
ewentualnie cukier puder do smaku
 
Ugotować budyń, jak na opakowaniu(wszystkie cukry rozpuścić w mleku), następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło miksować i dodawać stopniowo budyń. Na końcu można dosłodzić cukrem pudrem.

Kokosowa posypka

100 g wiórków kokosowych
50 g masła (lub tak jak u mnie – nieco mniej + łyżka oleju kokosowego)
1-2 łyżki miodu
 
Masło roztopić z miodem (tak, żeby nie było kryształków), dodać wiórki kokosowe i podprażyć do zezłocenia.
 
Na biszkopcie wyłożyć tężejące jabłka, następnie masę budyniową i posypać wierzch przestudzonymi całkowicie wiórkami(wtedy są chrupiące), odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
 
Szarlotka z budyniem i kokosem - jesienne ciasto z jabłkami i chrupiącą posypką

Udostępnij

3 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *