Migdałowe ciasteczka Linzer z domową konfiturą

Przygotowywanie takich maleńkich migdałowych ciasteczek Linzer jest nieco pracochłonne, ale jednocześnie można się wtedy zrelaksować.

Zawsze staram się dbać o każdy szczegół, przygotowując nowe wypieki, bo sprawia mi to wiele radości i satysfakcji z tworzenia 🙂
U mnie w domu takie wypieki należą do najbardziej lubianych i są też nieodłącznym elementem świąt, ale teraz postanowiłam je upiec trochę wcześniej (co oczywiście nie oznacza, że na święta ich nie będzie :)). Małe ciasteczka od serca, z domowymi konfiturami, czyli z dbałością o każdy ich element 🙂

Migdałowe ciasteczka Linzer z domową konfiturą (bez cukru)

Migdałowe ciasteczka Linzer z mąką orkiszową

Składniki na ciasteczka

170 g mąki orkiszowej razowej
85 g mielonych migdałów
80 g ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku
50 g masła
50 g oleju kokosowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 żółtka
2 łyżki mleka 
domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą, konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej)
 

Jak przygotować ciasteczka

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka – jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane „pełne” ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną.
Migdałowe fit ciasteczka Linzer
Składane ciasteczka migdałowe Linzer
Ciasteczka Linzer z domową konfiturą, bez cukru
Ciasteczka składane z domową konfiturą bez cukru
Ciasteczka z dziurką przekładane marmoladą w wersji fit
Dietetyczne ciasteczka z marmoladą bez cukru

Udostępnij

23 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *