Znacie pieczone kasztany jadalne? To idealna przekąska na jesień! 🙂
Rok temu z ciekawości kupiłam garstkę kasztanów, nie robiąc sobie większych nadziei co do ich smaku. I nie żałuję tej próby. W tym roku z niecierpliwością czekałam, aż kasztany jadalne pojawią się w sklepach i będę mogła je upiec 😉
Kasztany są świetne jako fit przekąska – zawierają błonnik, potas, a nawet witaminę C. Dodatkowym atutem jest to, że nie zawierają glutenu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smacznego przysmaku jesiennego – czas to zmienić, póki jeszcze można dostać je w sklepach 🙂
Sprawdź też przepisy z mąką kasztanową
Pieczone kasztany jadalne – prosty przepis
Składniki
300-400 g kasztanów jadalnych
opcjonalnie: cynamon, sól
Jak upiec kasztany jadalne
Kasztany umyć, lekko osuszyć i ponacinać (każdego z osobna, w przeciwnym wypadku wybuchną podczas pieczenia). Umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Nie jadłam pieczonych kasztanów 🙂 Pokazały się u nas w sklepach, może wreszcie zrobię 🙂
Uwielbiam! 🙂
Nigdy nie jadłam kasztanów 🙂
Nigdy nie jadłam, ale koniecznie muszę kiedyś spróbować 🙂
Kochamy pieczone kasztany a najlepsze są na Jarmarku Bożonarodzeniowym <3