Pieczone kasztany – prosty przepis

Znacie pieczone kasztany jadalne? To idealna przekąska na jesień! 🙂

Rok temu z ciekawości kupiłam garstkę kasztanów, nie robiąc sobie większych nadziei co do ich smaku. I nie żałuję tej próby. W tym roku z niecierpliwością czekałam, aż kasztany jadalne pojawią się w sklepach i będę mogła je upiec 😉

Kasztany są świetne jako fit przekąska – zawierają błonnik, potas, a nawet witaminę C. Dodatkowym atutem jest to, że nie zawierają glutenu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smacznego przysmaku jesiennego – czas to zmienić, póki jeszcze można dostać je w sklepach 🙂 

Sprawdź też przepisy z mąką kasztanową

Pieczone kasztany jadalne – prosty przepis

Prosty przepis na pieczone w piekarniku kasztany jadalne

Składniki

300-400 g kasztanów jadalnych

opcjonalnie: cynamon, sól

Jak upiec kasztany jadalne

Kasztany umyć, lekko osuszyć i ponacinać (każdego z osobna, w przeciwnym wypadku wybuchną podczas pieczenia). Umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Jak przygotować pieczone kasztany jadalne

Udostępnij

5 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *