Zimowa Inka z chia i karobem

Idealny napój rozgrzewający na zimę? Na przykład Inka z chia i karobem 🙂

Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki w jedną całość. Przyznaję (chociaż chyba widać to po moich wpisach ;)), że jestem wielką fanką orkiszu i lubię zastępować pszenną mąkę wersją orkiszową. Tak samo było z kawą zbożową – kiedy tylko dowiedziałam się o istnieniu Inki z orkiszem, bardzo się ucieszyłam i od tej pory gości na stałe w moim domu.

Tym razem prezentuję trochę inną wersję klasycznej Inki. Bardzo energetyczny kubek pełen nasionek chia, urozmaicony karobem i pyszną warstwą ulubionej kawy zbożowej z korzenną nutą 🙂

Zimowa Inka z chia i karobemZimowa orkiszowa Inka z chia i karobem - napój rozgrzewający z nasionami chipa

Składniki

2 torebki kawy zbożowej Inka z orkiszem

1/2 szklanki mleka

2 łyżki nasion chia

250 ml wody

0,5 łyżeczki karobu

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

opcjonalnie: stewia do posłodzenia

Jak przygotować Inkę

Mleko zagotować. Nasiona chia zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 15 minut. Inkę umieścić w kubku, dodać przyprawy korzenne i zalać gorącą wodą. Po stężeniu nasion chia podzielić je na dwie porcje, a następnie do jednej dodać karob i dokładnie wymieszać. W osobnym kubku ułożyć warstwami białe nasiona chia z mlekiem i te z dodatkiem karobu. Na koniec na wierzch delikatnie wylać zaparzoną Inkę z dodatkiem ekstraktu waniliowego.Zimowa Inka z chia i karobem

Zimowy napój Inka z chia i karobem

Zimowa kawa zbożowa Inka z orkiszem w wersji z chia i karobem

Przepis dodaję do akcji Inka łączy przyjemne z naturalnym

Udostępnij

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *