Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami

Dzisiaj stworzyłam na obiad kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami. W tym roku jedynie dwa razy udało mi się kupić naprawdę aromatyczne, pyszne i… truskawkowe truskawki. Nie liczę oczywiście tych ogródkowych, które są nieporównywalnie lepsze 😉

Drugie zakupione truskawki udało mi się upolować w tym tygodniu, już właściwie na samym końcu sezonu. Okazały się pysznym dodatkiem do pierogów leniwych w wersji fit 🙂 Występują w dwóch rodzajach: zblendowanego sosu i naturalnej postaci 😉 Mąka kasztanowa okazała się perfekcyjna do leniwych, bo smakują one dzięki niej inaczej, lekko słodko i wspaniale skomponowały się z sezonowymi owocami. Korzystajcie więc z ostatnich truskawek i wypróbujcie ten przepis na szybki i smaczny bezmięsny obiad 🙂

Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami

500 g twarogu (2 kostki)

3-4 łyżki mąki jaglanej

2 łyżki otrębów owsianych

2 łyżki mąki kasztanowej

2 jajka

dodatki: truskawki

Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z sosem truskawkowym (zblendowane świeże truskawki, które można dosłodzić stewią lub ksylitolem) i świeżymi owocami.

Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkamiKasztanowe pierogi leniwe z truskawkamiKasztanowe pierogi leniwe z truskawkamiKasztanowe pierogi leniwe z truskawkami

Udostępnij

31 komentarzy

  1. Uwielbiam mąkę kasztanową 🙂
    A truskawki ciągle kupuję przepyszne na bazarku i ponoć jeszcze tydzień będą. Potem będzie mi ich brakować :/

    • Ja też! 🙂 Żałuję tylko, że jest taka droga, ale czasem wystarczy dodać niewielką ilość, żeby wyczuć smak. Też będzie mi ich brakować 🙁

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *