Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru)

Wracam znów do tematu ciasteczkowego, a tym razem chciałam się podzielić przepisem na bardzo kruche, orkiszowe herbatniki z karobem 🙂

Ciasteczka nie wymagają dużo pracy, a są naprawdę przepyszne. Dodatkowo długo zachowują kruchość i świeżość, jeśli przechowuje się je w zamkniętej puszce. Słodkie, chociaż bez dodatku białego cukru i oczywiście pełnoziarniste. Mój ulubiony karob też podkręca smak i dzięki niemu ciacha są lekko czekoladowe. Swoją wersję przygotowałam oczywiście w wiosennym, kwiatowym klimacie.

A wy – znacie już karob, czy nigdy o nim nie słyszeliście? 🙂

Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru)

około 85 małych ciasteczek

30 g ksylitolu lub erytrytolu

30 g miodu

40 g masła klarowanego

220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka karobu

Ksylitol, miód i masło klarowane roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Sypkie składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut.

Orkiszowe herbatniki z karobemOrkiszowe herbatniki z karobemOrkiszowe herbatniki z karobemOrkiszowe herbatniki z karobem

Udostępnij

62 komentarze

  1. Zdjęcie mnie przekonało – muszą być pyszne 🙂 Spróbuję je upiec, ale chyba bez dodatkowego słodzika – miód powinien wystarczyć 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *