Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru)

Wracam znów do tematu ciasteczkowego, a tym razem chciałam się podzielić przepisem na bardzo kruche, orkiszowe herbatniki z karobem 🙂

Ciasteczka nie wymagają dużo pracy, a są naprawdę przepyszne. Dodatkowo długo zachowują kruchość i świeżość, jeśli przechowuje się je w zamkniętej puszce. Słodkie, chociaż bez dodatku białego cukru i oczywiście pełnoziarniste. Mój ulubiony karob też podkręca smak i dzięki niemu ciacha są lekko czekoladowe. Swoją wersję przygotowałam oczywiście w wiosennym, kwiatowym klimacie.

A wy – znacie już karob, czy nigdy o nim nie słyszeliście? 🙂

Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru)

około 85 małych ciasteczek

30 g ksylitolu lub erytrytolu

30 g miodu

40 g masła klarowanego

220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka karobu

Ksylitol, miód i masło klarowane roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Sypkie składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut.

Orkiszowe herbatniki z karobemOrkiszowe herbatniki z karobemOrkiszowe herbatniki z karobemOrkiszowe herbatniki z karobem

61 komentarzy

  1. Genialne! Karob uwielbiam, a więc chyba na jednym by się nie skończyło 😉

  2. Cudowne ciasteczka kochana 🙂 porywam kilka 🙂

  3. Jedna z nas lubi karob a druga niekoniecznie, jednak takie ciacha obie byśmy zjadły z przyjemnością 🙂

  4. Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie sprawdzę przepis. Orkiszowe rzeczy zwykle przypadają mi do gustu!

  5. Karob u mnie czeka na wykorzystanie! Z chęcią wykorzystam go do zrobienia tych ciasteczek! 🙂

  6. Świetne, korab często też używam w swojej kuchni

  7. Ale świetne, chętnie sama wypróbuję 🙂

  8. Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak karob.

  9. Wyglądają przepysznie! Wierzę na słowo, że tak tez smakują 🙂

  10. Jeszcze nigdy nie próbowałam karobu – wstyd;)

  11. Zastanawiałam się ostatnio do czego mogłabym wykorzystać karob – teraz już wiem 😉

  12. Urocze!
    Zatraciłabym się w chrupaniu…

  13. Ostatnio zastanawiałam się do czego wykorzystać mój karob. Teraz już wiem. 🙂

  14. Smacznie 🙂 u Ciebie ! na blogu

  15. Wyglądają cudownie i aż proszą się o przyrządzenie 🙂

  16. nie wiem co to jest karob.
    a ciasteczka wyglądają przepysznie.

  17. urocze ciasteczka, chętnie wypróbuję przepis!

  18. Zdjęcie mnie przekonało – muszą być pyszne 🙂 Spróbuję je upiec, ale chyba bez dodatkowego słodzika – miód powinien wystarczyć 🙂

  19. Muszę takie synkowi upiec! dziś mnie męczył o ciasteczka, a ja wolę podawać mu zdrowe słodycze.

  20. Nie lubię karobu choć nie próbowałam go w ciastkach – może to będzie sposób żebym go polubiła? 🙂 Super przepis 🙂

  21. To kolejne Twoje ciasteczka, które zachwycają i intrygują 🙂 Pysznie po prostu!

  22. Karob – pierwsze słyszę, ale już znam zastosowanie 🙂

  23. Szczerze przyznam, że nigdy o nich nie słyszałam, ale wyglądają naprawdę pysznie. I na pewno są równie pyszne w smaku 🙂

  24. Karobu jeszcze nie próbowałam.

  25. Zdrowe słodkości bez cukru, lepiej być nie może. Wyglądają obłędnie

  26. Cudowności ! Skład przyjazny jelitom 😉 Niewielka ilość składników. Szybko sie robią. Dla dzieci będą idealne.

  27. urocze, małe kwiatuszki. To że pyszne, nie mam wątpliwości, a że łasuch jestem to zjadłabym wszystkie 😉

  28. Twoje ciasteczka nie tylko są bardzo proste w przygotowaniu, ale też pięknie wyglądają!

  29. Jednak karob ma taki dziwny posmak. Nie moge sie przekonac.

  30. Urocze ciasteczka 🙂 pozdrawiam 🙂

Leave a Reply