Marchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo – paprykowym – zdrowy lunch

Czasami brakuje mi pomysłu na coś, co mogłabym zabrać ze sobą na uczelnię na lunch, albo zwyczajnie nie wiem, co zrobić na obiad. Ten pomysł na marchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo – paprykowym był dość spontaniczny, ale wyszło bardzo smacznie, a samo przygotowanie nie trwa długo 🙂

Ostatnio bardzo często gotuję proste posiłki oparte w dużej mierze na warzywach. Tutaj warzywa występują w dwóch odsłonach – warzywnym sosie cukiniowo – paprykowym i w klopsikach rybnych, do których dodałam startą marchewkę 🙂

A więcej pomysłów na obiady znajdziecie tutaj 🙂

Marchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo – paprykowym

Klopsiki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2-3 łyżki płatków jaglanych

1/2 opakowania Marwitek

1 łyżka otrąb owsianych

1 małe jajko

Sos cukiniowo – paprykowy:

1 nieduża cukinia

1 papryka czerwona

1 duża cebula

1 płaska łyżka oleju kokosowego

zioła prowansalskie, sól, pieprz

Do podania:

100 g kaszy jaglanej

Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.

Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka – około 15 minut. Danie podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

Marchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo - paprykowymMarchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo - paprykowymMarchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo - paprykowymMarchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo - paprykowym

Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit
Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Udostępnij

6 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *