Czasami brakuje mi pomysłu na coś, co mogłabym zabrać ze sobą na uczelnię na lunch, albo zwyczajnie nie wiem, co zrobić na obiad. Ten pomysł na marchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo – paprykowym był dość spontaniczny, ale wyszło bardzo smacznie, a samo przygotowanie nie trwa długo 🙂
Ostatnio bardzo często gotuję proste posiłki oparte w dużej mierze na warzywach. Tutaj warzywa występują w dwóch odsłonach – warzywnym sosie cukiniowo – paprykowym i w klopsikach rybnych, do których dodałam startą marchewkę 🙂
A więcej pomysłów na obiady znajdziecie tutaj 🙂
Marchewkowe klopsiki rybne z sosem cukiniowo – paprykowym
Klopsiki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 łyżki płatków jaglanych
1/2 opakowania Marwitek
1 łyżka otrąb owsianych
1 małe jajko
Sos cukiniowo – paprykowy:
1 nieduża cukinia
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 płaska łyżka oleju kokosowego
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Do podania:
100 g kaszy jaglanej
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka – około 15 minut. Danie podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
fajny pomysł – osobiście zrobiłabym je w jakimś lekkim sosie cytrynowo-ziołowym 🙂
Dziękuję za podpowiedź, może wypróbuję następnym razem 🙂
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 smakują na pewno jeszcze lepiej 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂
bardzo ciekawa propozycja! 🙂
Jakie cudowne klopsiki! Z chęcią zjadłabym takie 🙂
Haha właśnie z braku pomysłów najczęściej rodzą się najlepsze pomysły 😀 Wygląda przepysznie, wprosiłabym się na taki obiad *.*