Małe słodkości na Halloween? Proponuję kostki, czyli kruche ciasteczka z mąką kasztanową i orkiszową 🙂
Dzisiaj w ostatniej chwili kurier przyniósł moje foremki, a wśród uroczych maleństw (które wykorzystam w niedalekiej przyszłości ;)) znalazła się jedna halloweenowa. Przepis jeszcze ciepły i naprawdę warty wypróbowania.
To moja pierwsza próba z mąką kasztanową. Kusiła mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka 🙂
Strrrasznego Halloween! 🙂
Sprawdź też przepis halloweenowy na ciasteczka kotki
Kruche ciasteczka z mąką kasztanową na Halloween
Składniki na ciasteczka
140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki kasztanowej ekologicznej
85 g ksylitolu
1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
2 żółtka
35 g mąki ziemniaczanej
ok. 4 łyżki mleka
50 g masła
60 g oleju kokosowego
Jak przygotować ciasteczka
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły.
Ale fajne! 🙂 Strasznie podoba mi się ten kształt na Halloween 🙂
Póki co też doświadczenie mam z samymi kasztanami, z mąką nie, ale chętnie bym to zmieniła 🙂
Smacznie 🙂
ale super! 🙂
Ojej cudne te ciasteczka *.* Jeszcze taki fajny kształt!
Z chęcią bym spróbowała, bo kasztanowej mąki jeszcze nie próbowałam :>
kasztanowe ciasteczka? Mniam:)
Ciasteczka super, bardzo lubię kasztanowe wypieki 🙂
I mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się kupić całe kasztany 🙂
Też mam taką nadzieję 🙂 Już powoli zaczynają się pojawiać 😉
Przepiz warty wypróbowania 🙂 A czy mąka kasztanowa ma taki sam smak (słodziutki jak czekolada!) jak pieczone kasztany? Jadłam tylko takie gotowe, w żółtym opakowaniu i były wyśmienite. A jeśli smak jest podobny, to rozejrzę się za mąką 🙂
Jeśli jadłaś te same, o których myślę to powinnaś koniecznie spróbować upiec kasztany sama, bo smak jest nieporównywalnie lepszy 🙂 Mąka też jest lekko słodka 🙂
Fajne foremki 😉 Możesz w nich piec ciasteczka dla piesków (słyszalam o takich) 🙂 A przepis bardzo ciekawy i warty wypróbowania 😉
ale cudne 🙂
Nigdy nie piekłam nic mąki kasztanowej – chyba muszę w końcu to zmienić:)
Cudowne ciasteczka, w wersji kasztanowej nie jadłam – koniecznie muszę spróbować 🙂
Wspaniałe, muszą być pyszne 🙂
Uwielbiamy słodkości z mąki kasztanowej <3 Naprawdę super ciasteczka wyszły 😀
Zakochałam się w kształcie tych ciasteczek!
>FOXYDIET<
[…] kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym. Kruche kostki dyniowe na Halloween 2 blaszki 120 g mąki dyniowej (z pestek dyni) 100 g […]