bezglutenowe | ciasta | wegańskie | wegetariańskie

Migdałowy jagielnik z karobem i owocami – wegański deser na zimno bez cukru

5 sierpnia 2018

Jagielnik to taki deser, który w ostatnim czasie bardzo mi zasmakował (głównie jest to zasługa Olgi ;)), więc próbuję nowych smaków i postanowiłam tym razem zrobić to pyszne i zdrowe ciasto bez pieczenia z moim ulubionym karobem i zastąpiłam kokos mielonymi migdałami. W efekcie powstał wegański migdałowy jagielnik z karobem i owocami – u mnie z królującymi obecnie borówkami amerykańskimi 🙂

Przy tak wysokich temperaturach, jakie mamy obecnie, ciasta na zimno bez pieczenia to idealne rozwiązanie i o ile jagielnik nie jest deserem w wersji raw, to i tak przygotowanie jest dość proste, a gotowania wymaga jedynie kasza jaglana – później idzie już z górki 😉

Schłodzone w lodówce ciasto świetnie komponuje się z klasyczną lub mrożoną kawą, a dodatek karobu nadaje słodyczy i lekko czekoladowego smaku. Nie stosuję w przepisach czekolady, ale jeśli wolicie klasyczne kompozycje, śmiało możecie w przepisie wykorzystać kakao zamiast karobu i jestem pewna, że wyjdzie równie smacznie 🙂 Oczywiście jak zwykle ciasto jest bez cukru, a w dodatku wegańskie – do ugotowania kaszy użyłam mojego ulubionego mleka (napoju) owsianego. Jeśli  do spodu wykorzystacie certyfikowane płatki owsiane, będzie też bezglutenowe i odpowiednie dla osób na takiej diecie.

A wy jakoś znosicie te upały? Może macie swoje sprawdzone pomysły na pyszne i zimne desery? 🙂

Migdałowy jagielnik z karobem i owocami – wegański deser na zimno bez cukru

spód:

125 g daktyli bez pestek

0,5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki mielonych migdałów

1 łyżka karobu

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżka otrębów owsianych

warstwa jaglana:

200 g kaszy jaglanej

1,5 szklanki wody

1 szklanka mleka (napoju) owsianego lub innego ulubionego

puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna)

4 łyżki mielonych migdałów

5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu

2 łyżki karobu

do dekoracji:

dowolne owoce, np. borówki amerykańskie

Kaszę jaglaną gotować w wodzie i mleku roślinnym przez około 20 minut do wchłonięcia płynów. Odstawić do całkowitego przestudzenia.

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, odcedzić i zblendować. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Daktyle wymieszać z płatkami, karobem, olejem i otrębami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylepić spód masą daktylową i odstawić.

Kaszę jaglaną zblendować na gładką masę ze stałą częścią mleczka kokosowego, migdałami i erytrytolem lub ksylitolem. ‘podzielić masę na dwie części i wyłożyć jedną z nich na spód. Do drugiej części masy dodać karob i wymieszać całość do uzyskania jednolitego koloru. Wyłożyć na jasną warstwę, wygładzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Migdałowy jagielnik z karobem i owocamiMigdałowy jagielnik z karobem i owocamiMigdałowy jagielnik z karobem i owocamiMigdałowy jagielnik z karobem i owocami

Komentarze

  1. Jeszcze nie jadłam a tym bardziej nie robiłam deseru bez cukru 😉 przyznam, że przepis mnie zaskoczył 😉 trzeba będzie zrobić i dać do oceny innym domownikom 😉

  2. Na taką pogodę desery bez pieczenia są idealne. Lubię przekąsić coś słodkiego, ale jakbym miała stać przy piecu to chyba sama bym się upiekła albo rozpłynęła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *